Nieuwe botenhuis aan Spiegelwaal officieel overgedragen: ‘We willen zo snel mogelijk intrekken’

14 apr 2023

Roeivereniging Phocas kreeg vandaag de sleutels uitgereikt van het Bastion, haar nieuwe thuisbasis aan de Spiegelwaal. De echte verhuizing wordt nog even uitgesteld, door problemen met het stroomnetwerk.

Na lang wachten is het eindelijk zover: Studentenroeivereniging Phocas kreeg vandaag de sleutels van haar nieuwe thuishonk overhandigd en kan zich gaan opmaken voor de verhuizing naar het nieuwe watersportcentrum aan de Spiegelwaal. Fleur Freke, namens Phocas verantwoordelijk voor de verhuizing, noemt het ‘een gave dag voor de vereniging’. Ze voegt toe: ‘We kijken al decennialang uit naar een mooie nieuwe plek met genoeg ruimte.’

Vandaag werd het Bastion officieel overgedragen aan vijf verenigingen, die het in gebruik gaan nemen als botenhuis. Naast Phocas nemen ook studentenzeilvereniging De Loefbijter, studentensurfvereniging Aeolus en burgervereniging De Batavier (kanoën) hun intrek. Tot slot komt ook de Nijmeegse Reddingsbrigade in het gebouw te zitten.

Stroomnet

Freke geeft aan dat het grootste deel van de bouw is afgerond. ‘We gaan nu nog aan de slag met de inrichting en het voorbereiden van de officiële verhuizing’, zegt ze. Phocas kan zich voorlopig echter nog niet vestigen in het Bastion, doordat er geen stroom geleverd kan worden.

Het nog lege Bastion aan de Spiegelwaal, als decor van een roeiwedstrijd in 2017. Foto: Henny van Roomen

‘Er is hier voorlopig een gebrek aan stroom door overbelasting op het net, daar moeten wij op wachten’, legt Freke uit. ‘Zodra er genoeg stroom is, willen we zo snel mogelijk verkassen. Ons beeld is dat dit in mei of juni geregeld zal zijn’, aldus Freke.

Obstakels

De overdracht markeert een belangrijke mijlpaal in het proces, dat vol met obstakels heeft gezeten. Al in 2016 beloofde toenmalig directeur van het Radboud Sportcentrum Rob Cuppen de verhuizing naar de Spiegelwaal in datzelfde jaar vast te leggen. Twee jaar later haakte roeivereniging De Waal af omdat ze het project financieel te risicovol vonden.

Ook Phocas had een gat in haar begroting, wat gedicht is met meerdere crowdfundings. Daarnaast liepen de kosten op doordat de prijs van bouwmaterialen de laatste jaren flink steeg. Ook werd met de oorlog in Oekraïne de levering van sommige bouwmaterialen vertraagd.

Freke kijkt uit naar de toekomst in het nieuwe onderkomen: ‘De spiegelwaal is een geweldige plek voor onze roeiers, ik heb zin om deze plek in te gaan richten.’

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!