Nieuwe cao belooft hoger salaris en meer vaste contracten

29 jun 2021

Onderhandelaars van universiteitenvereniging VSNU en de vakbonden zijn het eens geworden over een nieuwe cao. Medewerkers krijgen sneller uitzicht op een vast contract en gaan er in salaris op vooruit.

Universiteitsmedewerkers gaan er per 1 juli aanstaande structureel 1,64 procent in salaris op vooruit, in januari komt daar nog 0,36 procent bovenop. Ook krijgen medewerkers in september een eenmalige uitkering van 650 euro.

Daarnaast gaat het minimumloon omhoog, naar 14 euro per uur. Dat is onder andere goed nieuws voor studenten die een bijbaan hebben via Campus Detachering. Ook zij vallen namelijk onder de cao Nederlandse Universiteiten.

Sneller in vaste dienst

Meest in het oog springende afspraak is misschien wel dat universiteiten toezeggen medewerkers sneller in vaste dienst te nemen. Ondersteunend en beheerspersoneel moet in principe na een jaar een vast contract krijgen. Voor universitair (hoofd)docenten en hoogleraren geldt dat ook, tenzij ze voor het eerst een contract bij de betreffende instelling krijgen. Dan is de termijn anderhalf jaar.

Deze regel geldt echter alleen voor wetenschappers die zowel onderwijs- als onderzoekstaken hebben. Medewerkers die alleen onderwijs geven krijgen in de nieuwe cao geen concreet uitzicht op een vaste baan.

Vidi

Ook wetenschappers die een Vidi-beurs binnen hebben gehaald komen in vaste dienst, hebben de onderhandelaars afgesproken. Daarmee volgt de VSNU geldverstrekker NWO, die de Vidi-subsidies verdeelt. NWO stelt sinds een aantal jaar al de eis dat Vidi-laureaten in ieder geval een tenure-track-aanstelling moeten krijgen. Een Vidi-beurs geeft jonge onderzoekers de kans om een eigen onderzoekslijn te beginnen.

De cao gaat met terugwerkende kracht in per 1 januari 2021, mits de achterbannen van de onderhandelaars ook akkoord gaan met de uitkomst. Dat zou voor komende augustus moeten gebeuren.

3 reacties

  1. Milan van Steggelen schreef op 29 juni 2021 om 11:31

    “Medewerkers die alleen onderwijs geven krijgen in de nieuwe cao geen concreet uitzicht op een vaste baan.”

    Superrrrrrrrrrrrrr benieuwd hoe dit in de praktijk gaat uitpakken!!!

    • Marjorie Vissers schreef op 29 juni 2021 om 14:29

      Nee maar Milan, begrijp: er moet natuurlijk altijd wel een groep blijven die uitgeknepen kan worden, anders kan dit systeem natuurlijk nooit blijven functioneren.

  2. Eva schreef op 30 juni 2021 om 13:40

    Want er is nog niet genoeg uitzicht op vast voor ondersteunend personeel… zucht. In mijn ervaring zijn zij zo’n beetje de enigen met een vast contract na 2 jaar. Jammer dat de kern van waar een universiteit om draait (onderwijs en onderzoek) niet ook de kern van het personeelsbeleid vormt.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!