Nieuwe collegevoorzitter: Gerard Meijer

20 mrt 2012

De Radboud Universiteit Nijmegen krijgt prof. dr. Gerard Meijer, directeur van het Fritz-Haber-Institut der Max-Planck-Gesellschaft in Berlijn, als voorzitter van het college van bestuur. Hij volgt ir. Roelof de Wijkerslooth de Weerdesteyn op per 1 september 2012.
De toezichthouder van de Radboud Universiteit, de Stichting Katholieke Universiteit Nijmegen, heeft Meijer benoemd. Gerard Meijer is een internationaal vermaarde wetenschapper met een brede internationale bestuurlijke ervaring. De universiteit beschouwt zijn benoeming als versterking van de ingezette koers van de Radboud Universiteit.

Gerard Meijer‘De benoeming van Gerard Meijer accentueert de koers van de Radboud Universiteit die de afgelopen tien jaar consequent is gekozen: de voortdurende versterking van de wetenschappelijk kwaliteit, zowel in het onderzoek als in het onderwijs. De komst van Gerard Meijer naar de Radboud Universiteit betekent een belangrijke stap voor de versterking van het internationale profiel en reputatie van onze universiteit’, aldus Loek Hermans, toezichtsvoorzitter bij de Radboud Universiteit.

Prof. dr. Gerard Meijer is sinds 2002 directeur van de afdeling Molecuul Fysica van het Fritz Haber Instituut in Berlijn. In de afgelopen jaren was hij gedurende vier jaar algemeen directeur van dit instituut. Het Fritz Haber Instituut is het oudste instituut van het wetenschappelijk zeer vooraanstaande Max Planck Gesellschaft. Voor zijn aanstelling als directeur van het Fritz Haber Instituut was Meijer  directeur van het FOM-Instituut voor Plasmafysica ‘Rijnhuizen’ in Nieuwegein.

Gerard Meijer is experimenteel fysicus. In juni 1999 presenteerde hij tijdens een conferentie aan de Harvard University een mijlpaal in de fysica: zijn Nijmeegse onderzoeksgroep was er als eerste in geslaagd bewegende moleculen af te remmen tot bijna stilstand. In het Fritz Haber Instituut worden onder zijn leiding onder andere technieken ontwikkeld om volledige controle te bereiken over moleculen in een gas, een belangrijke voorwaarde voor verder fundamenteel onderzoek. Gerard Meijer heeft ongeveer 350 wetenschappelijke artikelen gepubliceerd, die meer dan 13.000 keer zijn geciteerd. Hij is correspondent van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).
Gerard Meijer volgt ir. Roelof de Wijkerslooth de Weerdesteyn op, die in mei afscheid neemt. Vanaf 1 september bestaat het college van bestuur uit prof. dr. Gerard Meijer (voorzitter), prof. mr. Bas Kortmann (rector magnificus) en dr. Anton Franken (vice-voorzitter).

Gerard Meijer (1962) studeerde natuurkunde aan de Radboud Universiteit, waar hij ook promoveerde (1988), waarna hij twee jaar als assistent onderzoeker in de verenigde Staten werkte (IBM, San José, California 1989/90). Na een jaar als KNAW-fellow aan de VU te zijn verbonden geweest (1991), werd hij universitair docent aan de Radboud Universiteit (1992), om aan dezelfde universiteit in 1995 tot hoogleraar Experimentele Fysica te worden benoemd. In 2000 werd hij directeur van het FOM-Instituut voor Plasmafysica ‘Rijnhuizen’, in 2002 directeur van het Fritz Haber Instituut te Berlijn.
Gerard Meijer is als onbezoldigd hoogleraar verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen (2003) en als honorary professor aan de Vrije Universiteit van Berlijn (2004). In 2009 werd hij onderscheiden met de Bourke Award van de Royal Society of Chemistry voor zijn originele onderzoek naar de vorming en spectroscopie van ultra koude moleculen. In 2010 ontving Gerard Meijer een ERC Advanced  Grant.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!