Nieuwe digitale tentamensoftware overleeft vuurdoop
Vijfhonderd letterenstudenten hadden deze maand een primeur: zij maakten voor het eerst een officiële toets op Chromebooks met nieuwe software van de universiteit: Cirrus Assessment. Is de universiteit klaar voor grootschalige digitale tentaminering?
Na verschillende proeven met het digitale toetssysteem Cirrus afgelopen collegejaar, was deze maand de officiële vuurdoop van het programma. Ruim vijfhonderd studenten van de letterenfaculteit maakten in de sporthal van het sportcentrum een digitale taalvaardigheidstoets Nederlands en Engels.
Digitaal toetsen op de campus is niet nieuw, vertelt Mo Tiel, projectleider digitaal toetsen van het programma ICT in het Onderwijs. Het innovatieve van de toets van vorige week zat ‘m in de nieuwe software op de 576 door de universiteit aangeschafte Chromebooks.
In Cirrus voeren docenten van tevoren toets- of tentamenvragen in. Antwoorden van studenten worden opgeslagen in een cloud. De meerkeuze vragen worden automatisch nagekeken – hoewel er nog wel een double-check volgt door de docent.
Geen problemen
De eerste digitale toets met Cirrus ging ‘erg goed’, maar was ‘nogal een operatie’, aldus Tiel. ‘Alle laptops moesten op tijd in de zaal zijn, de wifi moest op elk apparaat werken en alle studenten moesten inloggen met hun RU-account.’
Vooral dat laatste punt bleek voor sommigen een uitdaging: niet alle studenten weten hun wachtwoord uit hun hoofd. Tiel: ‘Anderen hadden hun wachtwoord opgeslagen op hun telefoon. Of ze hadden net een nieuw wachtwoord aangemaakt, maar omdat hun telefoon constant automatisch probeerde in te loggen met het oude wachtwoord, werd hun account geblokkeerd.’ Daarom is er bij een digitale toets ook altijd een technische ondersteuner aanwezig.
Voordeel
Het digitale toetsen met Cirrus heeft als voordeel dat de vragen beter aansluiten bij wat de docent wil toetsen, legt Tiel uit. Zo kunnen er bijvoorbeeld geluidsfragmenten en filmpjes worden toegevoegd.
Een ander voordeel: studenten hoeven niet meer te schrijven. Tiel heeft de indruk dat ze dat sowieso nog maar weinig doen. ‘Handschriften zijn vaak niet te ontcijferen. Dat is echt een crime voor docenten’, aldus Tiel. Digitaal nakijken bespaart docenten volgens haar veel werk. Het risico op fraude is bovendien klein: de student kan tijdens het tentamen geen verbinding maken met een internetbrowser.
Gaan alle toetsen vanaf dit jaar dan digitaal plaatsvinden? Volgens Tiel zal het zo’n vaart niet lopen. Faculteiten kunnen zelf kiezen of ze digitaal willen tentamineren. Dit semester staan er nog maar twintig digitale toetsen met Cirrus ingepland.
Wel gaat Tiel er vanuit dat digitaal toetsen populairder zal worden. De mogelijkheden nemen ook toe: in januari ontvangt de universiteit nog eens vierhonderd Chromebooks, waardoor tot negenhonderd studenten tegelijkertijd een digitale toets kunnen doen.
Crash
Eerstejaarsstudenten geschiedenis Jurre Bossink en Imke van Dijk namen eerder deze maand deel aan de digitale toets. Van Dijk: ‘Aan het begin van de toets crashte mijn computer. Om me heen zag ik toen ook veel andere handen omhoog gaan. De problemen werden gelukkig wel snel opgelost.’ Prettig met het toetsen via Chromebooks was de aftelklok; studenten waren niet afhankelijk van (slecht zichtbare) klokken in de zaal.
Bossink en Van Dijk noemen nog een andere kanttekening. Zo hebben ze net pas hun resultaat ontvangen. Twee weken nakijktijd vinden ze wel wat lang. Zeker omdat alle studenten na een halfuur klaar waren met de toets.
Bij een multiple choice-toets vinden de studenten digitaal toetsen via Cirrus praktisch, maar open vragen zouden ze toch liever op papier beantwoorden. Bossink en Van Dijk betwisten de claim van Tiel dat studenten nooit meer schrijven: ‘Ik maak al mijn aantekeningen ook nog met de hand’, aldus Van Dijk.
Thaliaan schreef op 26 oktober 2018 om 11:20
De echte vuurdoop was vorig jaar al met het programmeertentamen Object Oriëntatie. Dit was technisch nog lastiger omdat er tijdens het tentamen een programmeeromgeving beschikbaar moest zijn die niet op Chromebooks geïnstalleerd kan worden. Daarom werd er vanaf iedere laptop verbinding gemaakt met een server bij Amazon. Dit was een technisch veel grotere uitdaging die in verschillende tests mis ging, o.a. omdat de netwerkinfrastructuur het niet aankon.
Hanneke Wentink schreef op 26 oktober 2018 om 14:37
Ook hartelijke felicitaties aan het toetsteam van Radboud in’to Languages met de succesvolle grote afname van de eerste digitale toetsen voor academisch Nederlands en Engels.
Mo Tiel schreef op 26 oktober 2018 om 16:34
Als projectleider Digitaal Toetsen ben ik zelf aanwezig geweest bij deze digitaal afgenomen taaltoetsen Engels en Nederlands. Het verbaast me dat de studenten spreken over een crash bij de start van het tentamen. Hiervan is absoluut geen sprake geweest. Wel verliep het inloggen bij een paar studenten niet in een keer goed. Maar dit was snel verholpen en uiteindelijk was iedereen binnen 5 minuten gestart met het tentamen.
En zoals Thaliaan al schreef was dit niet de allereerste vuurdoop met digitale tentaminering. Maar dit was wel de eerste keer met de toetssoftware Cirrus op zo’n grote schaal in de sporthal.
De testen van de vuurdoop met het programmeertentamen Object Orientatie verliepen vorig jaar inderdaad niet vlekkeloos. Het was zeker een technische uitdaging en dat is ook de reden dat we dit uitvoerig getest hebben. Het tentamen verliep vanwege deze goede voorbereiding naar tevredenheid van de docent en de studenten.
J.P. schreef op 28 oktober 2018 om 11:12
Clouddiensten van Amazon? Chromebooks van Google?
Staat het studenten nog vrij een tentamen op papier te maken?
Dit mag misschien wel super efficiënt zijn, maar wordt er ook rekening gehouden met de nadelen?
Gaat dit een nieuw hoofdstukje worden van deze soap? https://www.voxweb.nl/nieuws/brightspace-functie-uit-de-lucht-na-privacyklacht