Nieuwe duurzaamheidsmaster mikt op alfa- én bètastudenten
-
Studenten op de campus van de Radboud Universiteit. Foto ter illustratie. Fotograaf: Dick van Aalst
De nieuwe tweejarige 'Science for Sustainability' master moet studenten voorbereiden op een carrière als zogenaamde duurzaamheidsnavigator. De master is een gezamenlijk initiatief van de management- en de bètafaculteit. ‘Duurzame transities kunnen alleen slagen als kennis uit beide domeinen wordt gecombineerd.’
De afname van grondstoffen, klimaatverandering en biodiversiteitsverlies: het zijn enkele thema’s die centraal staan in de nieuwe tweejarige master Science for Sustainability.
De opleiding, die in september 2025 van start gaat, is een gezamenlijk initiatief van de faculteiten der Managementwetenschappen (NSM) en Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI).
Vakken van beide faculteiten
De master combineert management- en bètawetenschappen en is bedoeld voor studenten met een brede interesse in duurzaamheid. Om een gelijkwaardig startniveau te waarborgen, moeten alfastudenten minimaal 15 EC aan bètavakken hebben gevolgd en vice versa. ‘Zo zorgen we ervoor dat iedereen in het eerste jaar op hetzelfde niveau zit,’ zegt opleidingsdirecteur Sjors Witjes.
Het curriculum bestaat uit vakken van beide faculteiten. Zo richt het opleidingsonderdeel Institutional Perspectives zich op maatschappelijke instituties en beleid, terwijl Corporate Strategy bedrijfsstrategieën behandelt. In Thinking about Sustainability leren studenten over het IPCC-rapport en de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties.
Voor het thema planetaire grenzen ligt de focus dan weer op inzichten uit de natuurwetenschappen zoals biologie, aardwetenschappen, scheikunde en natuurkunde.
Circulariteit
Een belangrijk onderdeel van de opleiding is de PPD-lijn (Professional and Personal Development), waarin studenten zich voorbereiden op hun masterscriptie. ‘Bètastudenten kunnen hun scriptie binnen hun vakgebied doen, en andersom alfastudenten ook, maar altijd met een transdisciplinaire insteek: het uiteindelijke doel is om met het onderzoek actief bij te dragen aan duurzaamheidstransities’, benadrukt Witjes.
‘Duurzaamheid en circulariteit spelen zich af op internationaal niveau’
Hoewel het kabinet minder Engelstalige opleidingen wil, is de nieuwe opleiding volledig Engelstalig. Een logische keuze, vindt Witjes. ‘Duurzaamheid en circulariteit spelen zich af op internationaal niveau. Zelfs kleine Nederlandse bedrijven opereren binnen wereldwijde handelsketens.’
Toekomstperspectief
Een stage is niet verplicht in de master, maar elke scriptie moet een praktische component bevatten. ‘We werken voor opdrachten die studenten moeten uitvoeren samen met bedrijven uit de regio’, vertelt Witjes. Als voorbeelden noemt hij afvalbeheerder DAR, afvalenergiecentrale ARN, Royal Smit Transformatoren, het CWZ en het Radboudumc.
‘Of studenten nu werken vanuit een laboratorium, productieruimte of boardroom, zij kunnen bijdragen door de onderzoeksuitkomsten in te brengen in samenwerking met mensen in de praktijk. Duurzaamheidstransities kunnen alleen slagen als disciplinaire en praktijkkennis gecombineerd worden om tot maatschappelijke interventies te komen.’
De arbeidsmarktperspectieven van toekomstige alumni zijn volgens Witjes veelbelovend. ‘Duurzaamheidsnavigatoren zijn tegenwoordig overal te vinden, in zowel de publieke als private sector. In deze roerige tijden heeft iedere organisatie behoefte aan betekenis en richting of dit nu komt door een adviseur van buiten of iemand van binnen de eigen organisatie: de toekomst van onze alumni ziet er rooskleurig uit.’
Laatste details
De management- en de bètafaculteit dragen evenveel bij in de kosten en zullen – in geval van succes – in gelijke mate in de opbrengsten delen. Om rendabel te zijn, mikt de opleiding in eerste instantie op 25 studenten. ‘Later hopen we op een instroom van dertig tot veertig studenten. Veel groter hoeft de opleiding niet te worden, want dan kunnen we studenten minder goed begeleiden,’ zegt Witjes.
De Toets Nieuwe Opleiding is inmiddels succesvol doorlopen, wat betekent dat de master groen licht heeft gekregen vanuit Den Haag. Tot de start in september 2025 wordt gewerkt aan verdere marketing en werving, onder andere via open dagen.
‘Tijdens de laatste open dag zat de zaal twee keer vol’
Volgens de opleidingsdirecteur ontbreekt het in ieder geval niet aan interesse voor de nieuwe master. ‘Tijdens de laatste open dag zat de zaal twee keer vol, met zowel Radboudstudenten als geïnteresseerden van andere universiteiten.’
Ook wordt het docententeam verder geoptimaliseerd en de samenhang tussen vakken aangescherpt. ‘We laten een onderwijskundige meekijken naar de opbouw van het programma,’ zegt Witjes. ‘We zijn bezig met de laatste details.’
FNWI alumnus schreef op 6 februari 2025 om 11:24
Op welke manier is deze master wezenlijk beter (of anders?) dan de specialisatie Science, Managment and Innovation die betastudenten al jaren kunnen volgen aan de FNWI? Afgestudeerden in die richting worden vaak al duurzaamheidscoach of -consultant.