Nieuwe hoogleraar moet Romeinse geschiedenis in Nijmegen onderzoeken

06 apr 2021

Als alles meezit, krijgt de Radboud Universiteit binnenkort een bijzonder hoogleraar die zich richt op de geschiedenis van de Romeinse Limes. De functie wordt betaald door de gemeente Nijmegen. Doel: het Romeinse verleden van de stad zichtbaarder maken.

De gemeente Nijmegen ziet het helemaal zitten: er moet een nieuwe leerstoel over de Nijmeegse geschiedenis komen. Dit keer zou het onderzoek zich moeten richten op de aanwezigheid van de Romeinen in de stad. Ook de letterenfaculteit is enthousiast over het idee. Als het college van bestuur nu ook nog haar fiat geeft, kan er een bijzonder hoogleraar worden aangesteld.

Oudste stad

Dolly Verhoeven had sinds 2008 een deeltijdaanstelling aan de Radboud Universiteit. Haar plek werd betaald door de gemeente, die graag zag dat Nijmegen de titel ‘oudste stad’ beter zou uitdragen. Een dag per week deed de historica onderzoek op de campus.

‘Zij was heel goed in het leggen van de verbinding tussen stad en universiteit’, zegt André Lardinois, vicedecaan van de letterenfaculteit. ‘Dat is een van de voorwaarden om zo’n bijzonder hoogleraarschap te kunnen vervullen.’

‘De echte Romeinse stad lag in Nijmegen-West’

Dolly Verhoeven was een soort ‘cadeautje’ van de gemeente Nijmegen voor de Radboud Universiteit. Omdat ze het zo goed deed, werd Verhoevens driejarige leerstoel een paar keer verlengd. Toen ze vorig jaar vertrok, begon de faculteit direct met een lobby voor een nieuwe bijzonder hoogleraar. Nu blijkt die lobby succesvol.

Werelderfgoedlijst

‘Samen met de gemeente kwamen we op het idee om te focussen op de Romeinse Limes’, aldus Lardinois. Momenteel loopt een aanvraag om die noordelijke grens van het Romeinse rijk toe te voegen aan de werelderfgoedlijst van Unesco. Volgens de vicedecaan wordt binnen een paar maanden uitsluitsel verwacht. ‘Daarbij organiseren we volgend jaar een groot congres in Nijmegen over de Limes’, vervolgt hij. ‘Het zou dus een heel logisch moment zijn om een hoogleraar Romeinse Limes aan te stellen.’

Deze prof zou opnieuw het rijke Nijmeegse verleden zichtbaarder moeten maken in de stad. Zowel op de Kopse Hof als op de plek waar nu museum Het Valkhof staat, waren vroeger legerkampen van de Romeinen. ‘De echte Romeinse stad lag in Nijmegen-West’, aldus Lardinois. ‘Maar dat weet bijna niemand.’

De gemeente stuurde vorige week een officiële brief naar de universiteit met daarin het verzoek een nieuwe driejarige leerstoel in te richten. Lardinois benadrukt dat het college van bestuur hier eerst nog mee moet instemmen. Pas daarna kan de faculteit op zoek gaan naar een geschikte kandidaat.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!