Nieuwe kunstwandeling over de campus: de Walk of Wonder
De universiteit is een kunstroute rijker: de Walk of Wonder. Het rondje dat vandaag het levenslicht ziet, telt zeven halteplaatsen waar kunstwerken te bekijken of te beluisteren zijn en is geïnspireerd op de lijdensweg van Jezus. Alleen de eerste twee kunstwerken zijn af, de rest volgt later dit jaar.
Medewerkers die hun lunchwandeling door park Brakkenstein wel een keer beu zijn, kunnen vanaf deze week een nieuw rondje lopen: de Walk of Wonder. De route is geïnspireerd op de lijdensweg van Jezus, maar omdat ‘lijden’ niet zo gezellig klinkt en de wandeling ook bedoeld is voor niet-christenen, hebben de uitvoerders er een moderne variant op gemaakt.
Halteplaatsen
Er komen zeven halteplaatsen waar wandelaars even kunnen blijven staan om een kunstwerk te bekijken of te beluisteren. Die pauzestations zijn opgehangen aan zeven thema’s die verbonden zijn aan de laatste tocht van Jezus waaronder incasseren, helpen en dragen.
Jezus en Pasen
De kruisweg is een christelijke traditie waarbij gelovigen biddend en zingend langs veertien afbeeldingen (staties) van de lijdensweg van Jezus lopen. Dat doen ze voorafgaand aan het Paasfeest. Op Goede Vrijdag werd Jezus gekruisigd, op Paaszondag zou hij zijn opgestaan uit zijn graf. In veel katholieke kerken hangen schilderijen die zijn lijdensweg uitbeelden, van zijn veroordeling door Pontius Pilatus tot de kruisiging op de heuvel Golgotha.
‘Bij het thema incasseren kun je bijvoorbeeld een podcast beluisteren van een patiënt die langdurig ziek is’, vertelt Tom Kortbeek van Fillip Studios. Zijn kunst- en designstudio bedacht het concept. ‘Bij elk station op de route staat een zuil met een QR-code, zo kom je als wandelaar in een digitale omgeving terecht waar je bijvoorbeeld meer kunt lezen over de achtergrond van het project en ook de podcast kunt vinden.’
Vandaag wordt de Walk of Wonder geopend. Deze dag is niet toevallig gekozen, want dan begint de Stille Week, de week voor Pasen. En de meditatieve wandelroute verwijst naar de katholieke wortels van de universiteit en het Radboudumc. Tegelijkertijd is de tocht bedoeld om een brug te slaan tussen die twee instellingen én tussen de campus en de buurt.
‘We hebben ervoor gekozen om de kunstwerken te laten ontstaan uit interacties tussen de kunstenaars en medewerkers, studenten of omwonenden’, vertelt Hans Krabbendam, directeur van het Katholiek Documentatie Centrum (KDC). Het KDC is een van de initiatiefnemers van de route, samen met neuroloog Baziel van Engelen van het Radboudumc. De aanleiding was een schenking van kunstenaar en voormalig huisarts Ignace Schretlen. Hij bezat een collectie van 600 publicaties over de kruisweg en wilde die graag afstaan aan de universiteit.
Krabbendam: ‘Die collectie was zo inspirerend en actueel dat al gauw het idee ontstond om daar een eigentijdse versie aan toe te voegen. De besturen van de universiteit en het ziekenhuis hebben dat plan omarmd.’ De bedoeling is dat wandelaars tijdens het lopen reflecteren op hun eigen leven. Want iedereen krijgt vroeg of laat te maken met tegenslag.
Als de twee kilometer lange wandeling deze week het levenslicht ziet, zijn twee van de zeven kunstwerken klaar. Het zijn allebei geluidsinstallaties; eentje van spoken word artiest Amara van der Elst en eentje van muziek- en poëziegroep Vondelier. De andere vijf zijn nog niet af en komen er later dit jaar bij. In de pijplijn zitten onder meer nog een bloemenveld en een muurschildering op een van de universiteitsgebouwen. De route loopt van Huize Heyendael naar het Berchmanianum, maar kan ook andersom worden gelopen.
Minisymposium
Vandaag is er in de kapel van klooster Berchmanianum een minisymposium rondom de Walk of Wonder. Ignace Schretlen presenteert er zijn boek Lijden: Eigentijdse visies op de kruisweg en het laatste avondmaal. Rector Han van Krieken schreef het voorwoord.