Carolus troeft Ovum en Phocas af

14 sep 2016

Is Carolus Magnus dan toch de grootste? Het lijkt er wel op dit jaar. Volgens eigen schattingen komt de vereniging uit op 'ruim 600 leden', waar Ovum Novum melding maakt van 'bijna 600'.

Het is een eeuwige strijd: welke Nijmeegse gezelligheidsvereniging is de grootste? Zowel Carolus Magnus als Ovum Novum claimt die titel op de eigen website.

Het antwoord: Carolus Magnus. Dat heeft de vereniging te danken aan een recordaantal voorinschrijvingen dit jaar. ‘Vooral de promotie van de open intro heeft gezorgd voor veel nieuwe inschrijvingen, 173 in totaal’, zegt Maarten van Halteren, vanaf volgende week praeses van de vereniging. ‘Dat zijn er echt veel meer dan vorig jaar. Toch blijken veel mensen die zich inschreven niet op te komen dagen, waardoor het definitieve aantal op 110 nieuwe leden komt. Dat is iets meer dan vorig jaar.’

Ovum Novum had dit jaar last van een lichte daling in de aanmeldingen. ‘Vorig jaar ontvingen we 125 nieuwe leden, dit jaar helaas maar honderd’, vertelt Gijs Heldens, aankomend praeses van Ovum Novum. ‘We werven ieder jaar op dezelfde manier, dus ik denk dat het aan de strengere BSA-regeling of het leenstelsel ligt.’ Heldens verwacht nog wel dat zijn vereniging met de zogenoemde na-introductie leden binnenhaalt. Toch blijft Ovum Novum met ‘bijna 600 leden’ de op één na grootste studentenvereniging van Nijmegen. Voor Heldens een kleine verassing, want ‘ik ging er altijd vanuit dat wij de grootste waren, maar ik weet natuurlijk niet hoe Carolus zijn ledenaantal berekent.’

Roeivereniging Phocas zit in de lift, maar moet Ovum Novum en Carolus Magnus voor zich dulden. ‘Van de 372 aanmeldingen zijn er nu nog ongeveer 280 over’, zegt Robbin Bendijk, secretaris van Phocas. ‘Maar onze introductie loopt nog en ik verwacht dat er nog wel zo’n tachtig mensen af zullen vallen. Dat is heel gebruikelijk.’ Het hoge aantal studenten dat nog afhaakt komt volgens Bendijk doordat veel nieuwe studenten langer bij hun ouders blijven wonen of krap zitten in hun tijd. Toch zouden tachtig afhakers nog steeds zorgen voor een groei bij de roeivereniging. ‘Als dat het geval is, zouden we op ongeveer twintig aanmeldingen meer komen dan vorig jaar.’

8 reacties

  1. Frederik Barbarossa schreef op 14 september 2016 om 13:54

    Eeuwige strijd?

    Ik heb onderbroeken die ouder zijn dan die geel paarse knorrenbende.

  2. Stijn schreef op 14 september 2016 om 17:08

    Kan iemand me uitleggen waarom het voor die verenigingen zo lastig is om hun exacte ledenaantal te weten?

    • Herman schreef op 15 september 2016 om 14:18

      Waarschijnlijk omdat leden zich tot een bepaalde tijd in en uit kunnen schrijven. Effectief heeft de vereniging een transitie periode van ongeveer 1-1,5 maand waarin er veel veranderd in het leden systeem. De introductie lopers worden vaak ook nog niet gezien als echt lid.

  3. Vraag schreef op 16 september 2016 om 16:05

    En zijn ondersteunende leden (reünisten) dan ook nog leden?!
    De ene vereniging telt die wel mee, de andere niet.

  4. Sanne schreef op 17 september 2016 om 17:06

    Tja als je je reunisten als leden mee gaat tellen kan je als wannabe koor ook wel de grootste zijn

  5. Virgilius schreef op 18 september 2016 om 16:45

    De grootste zijn is ook niet zo moeilijk als ouderejaarsleden en/of reunisten geen contributie meer betalen. Ben benieuwd hoeveel échte leden Carolus overhoudt zonder deze overjarige studenten.

  6. maria schreef op 19 september 2016 om 08:37

    Wat een kul reacties over reünisten die nog lid zouden zijn bij Ovum dan wel Cm. De enige die als afgestudeerde nog lid zijn, zijn de leden die in een collegejaar zijn afgestudeerd, maar het hele kalenderjaar lid blijven. Dat heeft te maken met het feit dat boekhoudkundig het verenigingsjaar een kalenderjaar en geen collegejaar is.

    Verder vraag ik me af waarom niemand vraagtekens stelt bij het ledenaantal van Phocas. 280 nieuwe leden in een jaar, studieduur (at best) 4 jaar, dan zouden ze toch ruim duizend leden moeten hebben? Als het daadwerkelijk maar 550 leden zijn (minder dan 2x 280) dan zijn veruit de meeste eerstejaars na 1 jaar weer lid af? Dan snap ik dat andere verenigingen een ontgroening hebben om wat meer committent met de club te kweken.

  7. Martijn schreef op 21 september 2016 om 14:32

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!