Nieuwe roman rakelt crisis Honours Academy op

23 nov 2018

Twee docenten bedrijfskunde die tijdens een studiereis in Rusland hun handen niet thuis konden houden, spelen een hoofdrol in Dringend, de nieuwe ‘campusroman’ van Ad van Hout. De voormalig docent en beleidsmedewerker van de Radboud Universiteit haalt hiermee een oude wond open.

Het verhaal van Ad van Hout – hij was 25 jaar werkzaam aan de universiteit – doet sterk denken aan de crisis bij de Honours Academy, die een aanvang nam in 2014 en uitmondde in een tegen honours-medewerker Han Rouwenhorst aangespannen rechtszaak om zijn ontslag.

Het college van bestuur wilde van Rouwenhorst af vanwege vermeend grensoverschrijdend gedrag tegenover studentes. Een klokkenluider bracht destijds de zaak aan het rollen. De rechter zag geen grond voor ontslag, waarna de universiteit langs andere weg afscheid heeft genomen van Rouwenhorst.

‘Ik wil met mijn boek laten zien hoe menselijke emoties op een universiteit over elkaar heen buitelen’

Ad van Hout maakt het in zijn roman Dringend nog spannender, omdat een van de aangeklaagde bedrijfskundedocenten ook de aanstaande schoonzoon is van de rector-magnificus. Van Hout belicht de perikelen op de universiteit nadat de klokkenluider de Russische zaak aan het rollen heeft gebracht, met hoofdrollen voor de decaan, de onderwijsdirecteur, de rector, de studieadviseur en de universiteitsjournalist.

Collegevoorzitter

Overduidelijk handelt de roman op de Nijmeegse campus – de rododendrons, het gebed als opening bij de academische zitting, de groene campus – maar in een toelichting op zijn boek laat Van Hout de precieze locatie met een glimlach in het midden. ‘In het boek speelt de kwestie aan de economische faculteit, die  bestaat hier helemaal niet. En de collegevoorzitter is een vrouw uit Vlaanderen.’

Van Hout heeft geen enkele ambitie iets bloot te leggen over de ‘echte’ crisis uit 2014. ‘Mijn roman  is van a tot z fictie. Ik wil met mijn boek laten zien hoe menselijke emoties op een universiteit over elkaar heen buitelen als zo’n crisis zich aandient.’ De affaire op de Nijmeegse Honours Academy heeft Van Hout slechts op afstand meegemaakt, hij was toen al met pensioen. ‘Het fijne weet ik er  ook niet van. Mijn boek beschrijft geen werkelijkheid, mijn enige ambitie was een spannend verhaal te schrijven dat zich afspeelt in een milieu dat ik toevallig goed ken.’

Dringend van Ad van Hout is uitgegeven in eigen beheer. Verkrijgbaar bij Roelants op de campus en bij de boekhandels in de stad. Op dinsdag 27 november om 16.30 uur is er bij Roelants op de campus een boekpresentatie.  Emeritus hoogleraar Taal- en Cultuurstudies Harry Bekkering gaat dan met Ad van Hout in gesprek.

3 reacties

  1. Jurgen Brink schreef op 23 november 2018 om 10:53

    Beste redactie,

    Zoals de auteur van het boek zelf al aangeeft is de roman fictie. Hij geeft zelfs aan op afstand de toenmalige crisis te hebben meegemaakt. Om dan vervolgens dit artikel deze kop mee te geven is stemmingmakerij en de kop dekt op geen enkele manier de lading van het artikel. Ik zie op radboudnet dat er een nieuw redactiestatuut komt waarin VOX de beroepscode van de Nederlandse Vereniging voor Journalistiek gaat hanteren. Geen dag te vroeg lijkt me in dit geval.

  2. han rouwenhorst schreef op 23 november 2018 om 13:41

    ter correctie: het CvB van de Radboud Universiteit spande een rechtszaak aan tegen mij

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!