Nieuwe serie NPO 3: Lachen met Jezus
Wat is er in hemelsnaam komisch aan religie? Mensen kunnen er niet om lachen, terwijl de kennis over religies te wensen overlaat. Daarom lanceert NTR dit weekend Oh, mijn hemel, een comedyserie die kijkers op een luchtige manier informeert over de vijf wereldreligies. Religiewetenschapper Paul van der Velde werkte mee aan de productie.
Een talkshow met gasten als Mozes, Jezus of de Dalai Lama of een sketch over de tien plagen van Egypte. Oh, mijn hemel vertelt in acht afleveringen de geschiedenissen van het jodendom, christendom, islam, hindoeïsme en boeddhisme, maar dan wel op geestige wijze. ‘Het belangrijkste doel is kennisoverdracht, maar humor is daarvoor een goed middel’, zegt hoogleraar Aziatische religies Paul van der Velde.
De eerste aflevering van Oh, Mijn Hemel (een vrolijke snelcursus religie) is aanstaande zondag, NPO 3, 22.25 uur. De trailer is hier te zien.
Als religiekenner, van het hindoeïsme en boeddhisme in het bijzonder, werkte Van der Velde mee aan de serie, waarvan de opnames ten dele plaatsvonden in de Heilig Landstichting. ‘Tijdens een van de Radboud summer courses was er iemand van de NTR aanwezig die me hiervoor benaderde’, aldus Van der Velde. Zijn taak was om de informatie op juistheid te controleren en in te grijpen wanneer de grappen hem te kwetsend leken.
Kritiek
‘Humor is leuk maar het moet geen scherts worden’, stelt Van der Velde. ‘Het moet prikkelen, maar niet kwetsen.’ Kritiek zal onvermijdelijk zijn, denkt hij. ‘Religie wordt zo serieus genomen, dat mensen de lol er niet meer van inzien, terwijl religieuze teksten volgens mij vol humor zitten.’ Daarnaast is het volgens Van der Velde typerend voor deze tijd om snel beledigd te zijn. ‘Het lijkt wel alsof mensen hun identiteit baseren op alles wat hen beledigt.’
Juist door dit serieuze denken over religie, is een serie als Oh, mijn hemel geschikt voor dit moment. Van der Velde: ‘In seculiere samenlevingen, zoals de Nederlandse, kijken we te veel vanuit ons eigen referentiekader; we zien religie als iets dat onze vrijheid inperkt, maar dit kan meevallen of net anders liggen dan we denken.’ Sketches zoals Nomade zoekt vrouw of beelden van een licht aangeschoten Mozes (wat wil je na 40 jaar door de woestijn zwerven!) moeten dit eenzijdige beeld wat nuanceren.
‘Door deze serie leer je de andere kant van het verhaal kennen’, vindt Van der Velde. ‘De Islam is vaak negatief in het nieuws, maar in Oh, mijn hemel hoor je ook over de Sakat (islamitische armenzorg) en de vele uitvindingen die in islamitische samenlevingen gedaan zijn.’ Van der Velde wijst op het (te) positieve beeld van het boeddhisme, terwijl boeddhisten op dit moment Rohyinga’s vervolgen in Birma. Van der Velde: ‘Het is kortom een amusante manier om veel over religies te weten te komen.’
dirk zoebl schreef op 7 november 2017 om 14:11
Humor en religie verdragen elkaar niet, Jesus en Mohammed lachen nergens, en ook de heiligen in de katholieke kerken (beelden en schilderingen) doen dat niet. In een seculiere samenleving als de onze kan dat lachje er wel af, tenminste bij de meerderheid. Maar bij de minderheden? De bevindelijken? De roomsen? De moslims? Bij de familie van Franca Treur wordt er niet gekeken naar TV, om de kans op zulke gruwelen en blasfemie uit te sluiten.Ik ben dan ook zeer benieuwd naar de 5de aflevering, die over de moslims dus, en dan met name naar de reacties.
dirk zoebl schreef op 4 december 2017 om 11:32
Uitzending gezien, nu nog de reacties afwachten, die zullen niet mis zijn. Olijke carnavalvierders in Mecca, – en we gaan nog niet naar huis….!!!..Behalve een karikatuur zat er natuurlijk ook weer veel kritiek in verstopt. Zoals het niet geven van namen aan vrouwen in de Koran, niet aan Eva, niet aan Noach’s vrouw, terwijl die toch als vrouwtjes met de broek aan werden neergezet. Zouden er wel moslims naar gekeken hebben? Ze wisten van tevoren al wat hun te wachten stond natuurlijk, en hebben waarschijnlijk gewoon weer via de schotel naar bravere programmas gekeken.