Nieuwe straatnaamborden op campus onthuld: ‘Dit voelt heel vreemd en onwerkelijk’

09 jun 2023 ,

Op de campus zijn acht nieuwe straatnaamborden onthuld. De paden zijn vernoemd naar inmiddels overleden studenten en promovendi van de Radboud Universiteit. De onthulling gebeurde voor het oog van een groep nabestaanden. 'Het is een hele eer dat een pad naar mijn vader is vernoemd.'

Wat hebben de eerste vrouwelijke geregistreerde chirurg van Nederland, een Curaçaose politicus en de zus van beroemde cineast Joris Ivens gemeen? Het antwoord: ze hebben sinds vandaag, net als zes anderen, allemaal een eigen straatnaam op de campus van de Radboud Universiteit.

De onthulling van de straatnaambordjes gebeurde bij een rondleiding in aanwezigheid van zo’n zestig nabestaanden en andere geïnteresseerden. Rond 16.00 uur vertrok de groep voor een rondje over de campus. Bij de onthulling van het Thea Ivenspad stribbelde het doek eerst even tegen, maar eenmaal het eerste straatnaambord werd onthuld, volgde een lang, maar sereen applaus.

Plattegrond met de nieuwe paden. Foto: RU

Suriname

De laatste jaren is het gebied rondom het Maria Montessorigebouw flink op de schop gegaan. Met die verandering zijn ook de nodige nieuwe paden aangelegd. Eerder werd al bekend dat deze paden vernoemd zouden worden naar overleden oud-studenten en -promovendi van de universiteit.

Zo heet het pad vanaf de bushalte aan de Erasmuslaan nabij het Tandheelkundegebouw tot aan het Grotiusgebouw nu het Douwine Norelpad, naar de eerste vrouwelijke geregistreerde chirurg in Nederland en tevens de eerste vrouw die in Nijmegen in de geneeskunde promoveerde. Docent en decaan Gerard Leckie (1943-1982), die na zijn proefschrift in zijn thuisland Suriname opkwam voor democratische en academische waarden en dat moest bekopen met zijn dood tijdens de beruchte Decembermoorden in 1982, wordt geëerd met een pad vanaf het Berchmanianum tot aan het Maria Montessorigebouw.

De onthulling van het Gerard Leckiepad. Foto: Diede van der Vleuten

‘Het voelt heel vreemd en onwerkelijk’, zegt Natalie Leckie, een van de twee dochters van Gerard die bij de onthulling aanwezig is. ‘Ik vind het wel een hele eer voor hem, dat hij van al die studenten die hier gestudeerd hebben is gekozen om een pad naar hem te vernoemen.’

Ruim een jaar eerder kreeg Leckie een mail van universiteitshistoricus Jan Brabers met de vraag of er een weg op de campus naar haar vader vernoemd mocht worden. ‘Ik heb de vraag gesteld aan een zus van mijn vader die nog steeds in leven is. Zij vond het, net als mijn zus en ik, een leuk idee, dus heb ik geantwoord dat we het zeker op prijs zouden stellen. Dit is een mooi moment voor ons.’

Auto-ongeluk

Ook de in 2001 overleden studenten Boukje Niewold en Roos de Jong krijgen een eigen pad. Zij kwamen samen met professor Jos de Waele om bij een auto-ongeluk tijdens een excursie naar Pompeï. Daarnaast zijn andere voormalig studenten en promovendi eveneens terug te vinden op de campusplattegrond. Zo zijn er paden vernoemd naar docent klassieke talen Rein van der Velde (1894-1982), de in concentratiekamp Auschwitz omgekomen Fritz Polak (1917-1943), de Curaçaose politicus Moises Frumencio da Costa Gomez (1907-1966) en voorvechter van vrouwenrechten Ida Groenewout (1909-1999).

Tot slot is nu ook de naam van Thea Ivens (1906-1996), de zus van Joris Ivens, vereeuwigd op de campus. Thea heeft in haar leven veel betekend voor de universiteit en de Nijmeegse gemeenteraad.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!