Nieuwe taaltoets voor alle eerstejaarsstudenten
Toekomstige studenten die nog weleens een dt-fout maken, of het verschil niet weten tussen ‘dat’ en ‘wat’, kunnen hun borst natmaken. De Radboud Universiteit gaat vanaf volgend collegejaar alle eerstejaarsstudenten toetsen op taalvaardigheid. Wie die de toets niet haalt, krijgt extra scholing aangeboden.
In oktober hield Marc van Oostendorp, hoogleraar Nederlands en Academische communicatie, een vurig pleidooi om studenten beter Nederlands te leren. Zelden is zo geklaagd over de taalvaardigheid van Nederlanders als vandaag de dag, zei hij tijdens zijn oratie, terwijl taalvaardigheid nooit zo belangrijk is geweest als nu.
Het universiteitsbestuur lijkt Van Oostendorp gehoord te hebben. Vanaf volgend collegejaar doen alle eerstejaarsstudenten een diagnostische toets in de taal van hun opleiding – dat kan dus ook Engels zijn. De digitale taaltoets bestaat uit lees-, luister- en schrijfopdrachten en toetst onder meer spelling, woordenschat en samenvatten. Op elke faculteit zal een andere toets worden afgenomen, afgestemd op specifieke vaktermen.
Signaal
Scoort een student een onvoldoende? Dan biedt de universiteit extra scholing aan om zijn of haar taalvaardigheid op niveau te krijgen. Of de toets en de eventuele bijscholing verplicht worden, kan universiteitswoordvoerder Martijn Gerritsen nog niet zeggen. ‘Maar het zou natuurlijk heel verstandig zijn om wel deel te nemen.’
Het college van bestuur wil met de toets een signaal afgeven. Studenten moeten zich bewust worden van het belang van academische taalvaardigheid, zo zegt rector Han van Krieken in het bijbehorende persbericht. ‘Taal is misschien wel het belangrijkste instrument van onze studenten en medewerkers. Daarom willen we daar extra op inzetten, voor student en medewerker.’
De invoering van de taaltoets is onderdeel van het nieuwe taalbeleid dat het college van bestuur vandaag naar de medezeggenschap stuurt. Voor het afnemen van de toets en het aanbieden van de extra scholing maakt het universiteitsbestuur 660.000 euro vrij.
Social Dutch
Andere voornemens uit het beleidsplan zijn het stimuleren van de international classroom en het ontwikkelen van een ‘inclusieve Radboud-gemeenschap’ op een ‘tweetalige campus’. Zo wordt het voor buitenlandse studenten bijvoorbeeld mogelijk om een cursus ‘Social Dutch’ te volgen en worden medewerkers gestimuleerd een cursus Engels of Nederlands te doen.
Ook wil het bestuur richtlijnen opstellen voor het starten met nieuwe Engelstalige opleidingen. Een opleiding moet aan bepaalde criteria voldoen voordat de stap naar het Engels gemaakt kan worden.
Rupke (oren groter dan het kupke) schreef op 25 december 2018 om 15:16
Ach….nog even en we mogen alleen nog in het Engels praten/schrijven.