Nieuwe theatervereniging voor studenten

08 sep 2014

Acteren kun je leren. Onder dat motto is een nieuwe studententoneelvereniging opgestaan: Op hoop van zegen.

Foto: Matthew Paulson (creative commons, flickr)
Foto: Matthew Paulson (creative commons, flickr)

Genoeg cultuur in Nijmegen, maar toch miste er iets volgens Wout Waanders, één van de oprichters van de student- en toneelvereniging Op hoop van zegen. ‘Er zijn wel een paar toneelverenigingen, maar gelieerd aan studentenverenigingen als AEGEE of de studievereniging van geschiedenis. Je moet daarvoor dus eerst lid zijn voordat je je kunt aansluiten bij de toneelclub. Die drempel is voor veel studenten te hoog.’

Culturele sportkaart
De nieuwe vereniging wil net als het sportcentrum te werk gaan. ‘Leden betalen veertig euro per jaar. Daarvoor kunnen ze aan alle lessen deelnemen,’ legt Waanders uit. ‘Op dit moment biedt de vereniging twee lessen aan: toneellessen voor beginners en gevorderden.’ Maar dat is nog maar het begin. ‘We willen voldoen aan de vraag van studenten.’ Een regiecursus, musicallessen, een workshop script schrijven, alles behoort tot de mogelijkheden. ‘Zolang er genoeg aanmeldingen zijn, zetten wij de cursus op.’ Daarbij geldt wel één groot voorbehoud. ‘We gaan niet in het vaarwater zitten van andere culturele verenigingen. Dus als iemand interesse heeft in operette, dan verwijzen we diegene door naar de studentenoperettevereniging. We willen niet met andere verenigingen concurreren, we zijn alleen een uitbreiding op het bestaande aanbod.’ / Jolene Meijerink

Vanavond houdt de vereniging om 19.00 uur een kennismakingsavond in De Lindenberg. Donderdag kun je meedoen aan proeflessen. Meer informatie over de vereniging en de avonden vind je hier.

0 reacties

  1. Culturele nitwit schreef op 8 september 2014 om 10:41

    Wout gaat voorbij aan het bestaan van verenigingen als MIES en GRAS die ook voor studenten zijn en niet gelieerd aan een studentenvereniging. Je kunt daar gewoon zonder verplichting richting andere activiteiten komen spelen!

    • Wout schreef op 8 september 2014 om 12:39

      Zoals je op onze facebook kan zien gaan we daar júist niet aan voorbij. Júist naar de genoemde verenigingen verwijzen we ook door voor mensen die nu graag naar een bepaalde productie toe willen werken. Op hoop van zegen geeft daarentegen workshops en cursussen, wat iets heel anders is dan het huidige aanbod.

      • culturele nitwit schreef op 8 september 2014 om 13:11

        ‘Er zijn wel een paar toneelverenigingen, maar gelieerd aan
        studentenverenigingen als AEGEE of de studievereniging van geschiedenis.
        Je moet daarvoor dus eerst lid zijn voordat je je kunt aansluiten bij
        de toneelclub’
        Met deze twee zinnen impliceer je dat wel. Dat als je toneel wil gaan spelen, je tot nu toe altijd bij studentenverenigingen aansluiting moet vinden. Prima dat jullie er zijn hoor, maar juist met dit soort statements bevestig je het beeld dat je zelf wilt neerzetten. Wat betreft cursussen denk ik dat je wel een niche hebt (itt tot de dure Lindenbergcursussen), mits ze door deskundig (en ervaren, heel belangrijk in de toneelwereld!) cursusleiders worden gegeven uiteraard.

      • Wout schreef op 8 september 2014 om 13:58

        Dat klopt, maar zoals je vast wel weet, worden in media zinnen nooit precies zo opgeschreven zoals ze uitgesproken zijn. In het interview heb ik MIES bijvoorbeeld bij naam genoemd als een club waarbij dat niet hoeft.

        Daarnaast bevestig ik natuurlijk altijd graag beelden die ik zelf wil neerzetten. Daarmee bedoelende: we kunnen het hier over de ware betekenis van zinnen hebben, maar we kunnen het vanavond ook even op de kennismakingsborrel bepraten. Kom je langs?

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!