Nieuwe universitaire identiteit pas in 2023 bepaald

16 nov 2020

Nu ze het predicaat ‘katholiek’ kwijt is, gaat de Radboud Universiteit campusbrede discussies voeren over haar identiteit. Dat proces duurt tot 2023, wanneer de universiteit 100 wordt. Iedereen die wil mag meepraten, zélfs de bisschoppen. Dat zei vice-voorzitter Wilma de Koning maandag tijdens een Academic Affairs-bijeenkomst van Radboud Reflects.

Maandag was de eerste dag in het 97-jarig bestaan van de Radboud Universiteit dat ze zonder het officiële stempel ‘Rooms-Katholiek’ door het leven gaat. Eind oktober nam de bisschoppenconferentie haar het predicaat af, een beslissing die De Koning ‘onaangenaam verraste’, vertelde ze tijdens de online discussie van Radboud Reflects.

Het besluit was het sluitstuk van een jarenlang slepend conflict over de invloed van de Kerk op universiteit en Radboudumc. Die discussie culmineerde in een gang naar de Ondernemingskamer. Daar besliste een rechter dat de Kerk voortaan nog maar zeer beperkt zeggenschap zou houden over benoemingen in het Stichtingsbestuur, de toezichthouder van de universiteit en Radboudumc. Te beperkt, naar de smaak van de bisschoppen, en reden om de universiteit haar katholieke signatuur te ontnemen.

Sindsdien zit de universiteit in een heuse identiteitscrisis. Want hoe nu verder? Betekent dit het einde van gebed bij academische plechtigheden, en verdwijnt het kruis uit het universiteitslogo? Over al deze vragen wil de universiteit zich uitgebreid gaan buigen. Dat zal tot in 2023 duren, zei De Koning tijdens de Radboud Reflects-bijeenkomst, die de aftrap vormde van dit proces. ‘2023 klinkt ver weg, maar die tijd heb je nodig om een dialoog voldoende uitgebreid te kunnen voeren. Dat deden we bijvoorbeeld ook bij het bepalen van de nieuwe strategie en de leiderschapsnotitie.’ Op haar eeuwfeest kan de universiteit dan mooi haar nieuwe jas presenteren.

Faculteit Theologie

Hoe dat proces er concreet uit komt te zien, is nog niet uitgekristalliseerd. Waarschijnlijk komt er een serie discussiesessies waarin alle medewerkers en studenten hun zegje mogen doen. Wat De Koning betreft zijn ook de bisschoppen daarbij van harte welkom. ‘Ik nodig ze bij deze uit. We hebben een bepaalde geschiedenis, daar zijn we ook trots op. Het is zonde als alle goede dingen die de Kerk ons gebracht heeft verloren zouden gaan.’

Om diezelfde reden wil het college ook de speciale katholieke onderdelen van de universiteit behouden, vertelde rector Han van Krieken eerder al aan Vox. Dat zijn onder andere het Katholiek Documentatiecentrum, het Titus Brandsma Instituut en de Bijzondere Faculteit der Theologie (onderdeel van de Faculteit Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen). Over die laatste faculteit zegt De Koning nu: ‘Wat ons betreft blijft ze ook bestaan in de huidige vorm. Op dit moment liggen de statuten hiervoor ter goedkeuring bij de Rooms-Katholieke Kerk.’

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!