Nieuwe Vox: hoe maakbaar is de mens?

15 dec 2015

Een gezond lichaam, lekker in je vel zitten en nooit ziek zijn. We nemen ons leven steeds meer in eigen hand. Tenminste, dat denken we. Hoe ver kunnen we hierin gaan? Die vraag stellen we in de extra dikke kerst-Vox, die vanaf vandaag in de bakken ligt.

cover

Op poederdrankjes leven, suiker afzweren en bij de plastisch chirurg langsgaan – in de nieuwste Vox proberen we het allemaal zélf uit. Hoe ver kan de mens gaan met het in eigen hand nemen van zijn leven? Hoe maakbaar is de mens?

De tijd dat alle studenten leefden op een boterham met oude kaas, lijkt in ieder geval gevlogen. We willen spinazieshakes, lijnzaad en appelazijn. Alles voor het mooie plaatje op Instagram. En in de sportschool zijn het al lang niet meer alleen de jongens die aan de gewichten hangen. Ook steeds meer meiden hebben krachttraining ontdekt. ‘Ik let op mijn lichaam en zorg ervoor dat het eruit ziet zoals ik het wil.’

Naar de plastisch chirurg stappen, bijvoorbeeld voor het aanmeten van grotere borsten, is onder studenten minder gebruikelijk. Hoewel de chirurg nu ook weer niet heel raar stond te kijken, toen Vox-medewerker Carmen Quint aanklopte voor een flinke cup-C. ‘Zou je niet voor een forse D-cup gaan? Ze staan je heel chic.’ De operatie was nog gemakkelijk te regelen voor de kerst, ware het niet dat Carmen afzag van een behandeling.

Lebensborn
Het eten van superfoods en het langsgaan bij de plastisch chirurg is relatief onschuldig, vergeleken bij de opvattingen die de nazi’s er tijdens de Tweede Wereldoorlog op nahielden als het ging om de maakbaarheid van de mens. Het zuiveringsideaal ging zo ver dat de Duitsers zogenoemde Lebensborn-klinieken openden om kinderen van het Arische ras te kweken. Een van de locaties die ze voor ogen hadden, was het jezuïetenklooster Berchmanianum. Dat gebouw is aangekocht door de universiteit en zal in de toekomst als bestuursgebouw dienen.

Pak de nieuwste Vox nu uit een van de bakken op de campus en verzeker jezelf van genoeg leesvoer onder de kerstboom. Liever de digitale variant? Klik dan hier. / redactie

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!