Nieuwe Vox: maakt robot Pepper ons gelukkig?

14 dec 2017

Het nieuwste magazine van Vox duikt in de wereld van geluk. Op de cover prijkt het gezicht van Pepper, een robot die op de Nijmeegse campus woont. Kan hij (of zij?) in de toekomst een bijdrage leveren aan ons geluk?

‘I’m Pepper, and the new Vox came out today. I hope it makes you happy. And if not, maybe I will in the future.’ Met zijn grote ogen staart Pepper in de camera. Veel mensen beginnen bij een ontmoeting met de robot een gesprekje, vertelt robotlab-medewerker Pieter Wolfert in Vox. Ze vragen hoe het met de robot gaat, en dat ze het leuk vinden om hem te ontmoeten. ‘Terwijl Pepper niets meer is dan een stuk metaal met wat geprogrammeerde software erin’, zegt Wolfert.

Daarmee rijst de vraag: wat zal de toekomst in de robotica ons brengen? Dat er een toekomstige rol is weggelegd voor robots in ons dagelijks bestaan, lijkt een zekerheid. Maar hoe ver zal dat gaan? Onderzoeker Pim Haselager werkt aan een paper over seksrobots: ‘Wat voor relatie is dat dan? Het is natuurlijk niet het echte werk, maar het kan er zóveel op gaan lijken dat sommige mensen makkelijk mee kunnen gaan in de illusie.’

Gelukscoördinator

Niet alleen binnen de kunstmatige intelligentie wordt nagedacht over de maakbaarheid van geluk. Filosoof Hans Thijssen is sinds het begin van dit collegejaar de ‘gelukscoördinator’ van de Radboud Universiteit. Uit een enquête onder studenten kwamen zorgwekkende resultaten: niet iedereen die op de Nijmeegse campus rondloopt is even gelukkig. Het college van bestuur trok zich dat aan en vond in Thijssen de man die studenten moest gaan ‘leren’ om gelukkiger te zijn. We leggen de filosoof vijf stellingen voor.

Drie (ex-)studenten vertellen in Vox waarom zij even niet zo gelukkig zijn. Wat doet dat met een mens, als je vastloopt en hoe kom je daar weer uit? Drie studenten vertellen uit eigen ervaring.

Gigolo

Verder in Vox: een wetenschapskatern met dertien vragen over geluk. Is geluk erfelijk? Zijn mannen gelukkiger dan vrouwen? Is een fluitende vogel blij? We stellen die vragen niet alleen, we beantwoorden ze ook voor je. Daarnaast: interviews met geluksprofessor Ap Dijksterhuis, schrijver Simone van Saarloos en gigolo ‘Jaxx’. Genoeg leesvoer voor onder de kerstboom, dus.

De Vox is ook online te lezen.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!