In de Vox: onderzoekers jagen op 1,5 miljoen

03 mrt 2016

Het is de hoofdprijs onder de onderzoekssubsidies: de Vici. Maar er gaat heel wat aan vooraf voordat een onderzoeker deze beurs à anderhalf miljoen euro in de wacht sleept. Je leest het in de nieuwe Vox.

illu
Drie Nijmeegse wetenschappers hengelden afgelopen maand een Vici binnen. Illustratie: Roel Venderbosch

Februari was de maand van Gijs Nelemans: de Nijmeegse astrofysicus werkte actief mee aan de ontdekking van de zwaartekrachtsgolven én hij bleek een van de ‘winnaars’ van een Vici-beurs. Met de anderhalve miljoen die hij daarmee binnenharkt kan hij zich met collega’s de komende tijd storten op dubbelsterren: op weg naar de volgende ontdekking. Maar wat gaat er allemaal vooraf aan het binnenhalen van die beurs? Vox volgde Nelemans en twee andere kandidaten een jaar lang in hun jacht op de hoofdprijs der onderzoekssubsidies.

Was het niet de maand van Nelemans geweest, dan was het wel de maand van Jos Koldeweij. De hoogleraar Kunstgeschiedenis staat aan de wieg van de expositie van Jeroen Bosch in Den Bosch. Als klap op de vuurpijl ontdekte Koldeweij met zijn collega’s ook nog een nieuw werk van de schilder. Zijn finest hour in beeld en tekst tref je aan in de nieuwe Vox.

Dromen en ambities
En verder: drie asielzoekers uit Heumensoord vertellen over hun dromen en ambities. Deze slimmeriken staan nu een tijdje stil in het azc, maar willen zo snel mogelijk werk maken van hun carrière als docent, architect en archeloog. En ooit weer meewerken aan de heropbouw van Syrië.

Waar de laatste jaren nog geen werk van is gemaakt, is de bouw van een cultuurcentrum op de Nijmeegse campus. Voor de nodige inspiratie maakte Vox een rondgang door het land. ‘Elders bruist het wel’, is de sprekende kop van het verhaal. In Nijmegen zijn de studentenraad en het college van bestuur er nog niet uit.

Hoe de toekomst van de Studentenkerk eruitziet, is eveneens ongewis. Pastor Theo Koster neemt afscheid, onder meer met een interview in Vox. Koster zorgde voor een frisse wind, die sommigen progressief zouden noemen. Zo zegende hij voor het altaar de liefdesrelatie tussen mannen in. Het bisdom was daar minder blij mee: of de nieuwe pastor een andere koers zal varen, moet de toekomst uitwijzen. / redactie

Gris de nieuwe Vox uit de bakken of klik hier voor de digitale versie.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!