Nieuwe vrijwilligersstichting gaat onder meer eenzaamheid te lijf

30 sep 2020

Geneeskundestudent Boden Wilson-Storey wil iets betekenen voor Nijmegen. In maart van dit jaar begon hij de vrijwilligersstichting United for All, inmiddels heeft hij 40 mensen – waaronder veel studenten – verzameld die onder meer eenzaamheid aan willen pakken.

Boden Wilson-Storey (23), derdejaarsstudent geneeskunde aan de Radboud Universiteit, is oprichter en voorzitter van United for All. In Boekel, waar Boden vandaan komt, was al hij bezig met vrijwilligerswerk voor jongeren. Daar is zijn compassie met de medemens ontstaan.

In Nijmegen zag hij kansen voor een studentenvrijwilligersorganisatie, en zo ontstond United for All. Met zijn idee klopte hij aan bij de universiteit; hij verkreeg de eerste subsidie. Het was genoeg om de opstartkosten te dekken, nu beginnen de eerste plannen vorm te krijgen.

Boden Wilson-Storey. Foto: privé

Sociale media

Ondanks de Engelse naam – om ook internationale studenten aan te trekken – opereert United for All alleen in Nijmegen en regio. Boden wil lokaal op twee manieren meehelpen aan probleembestrijding. ‘Allereerst is het belangrijk dat mensen weten wat er speelt’, zegt hij. Niet iedereen is zich bewust van armoede, eenzaamheid of een gebrek aan sociale cohesie in zijn of haar omgeving. United for All probeert via sociale media meer bewustzijn aan te wakkeren voor deze kwesties.

‘Ik denk dat we met diversiteit en ideeën uit veel verschillende gebieden ver komen’

Als tweede wil de stichting overgaan tot actie. Eén plan dat nu langzamerhand vorm begint te krijgen heeft te maken met eenzaamheid onder studenten. Een ingewikkeld probleem, zegt Boden, dat wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld slechte beheersing van de Nederlandse/Engelse taal, of door een gebrek aan geld voor sociale activiteiten.

Boden en zijn stichting denken eraan activiteiten te organiseren om mensen met elkaar in contact te brengen, maar over de concrete uitwerking kan hij nog niks vertellen. ‘We bestaan pas sinds maart’, benadrukt hij. Nu richt United for All zich nog vooral op het bepalen van welk probleem het eerst aangepakt moet worden.

Tijdsinvestering

Boden realiseert zich dat studenten vaak erg druk zijn en dus minder tijd stoppen in vrijwilligerswerk – het leenstelsel heeft die trend alleen maar versterk. Toch vertrouwt hij op zijn stichting en op studenten. ‘Vrijwilligers zijn ook welkom als ze weinig tijd hebben. Ook een kleine tijdsinvestering kan effectief zijn.’ Sinds maart hebben zich al veertig vrijwilligers bij United for All aangesloten.

Studenten uit alle studierichtingen zijn welkom. ‘Ik denk dat we met diversiteit en ideeën uit veel verschillende gebieden ver komen’, zegt Boden. Nieuwe aanmelders krijgen een korte training over de problemen in Nijmegen en mogelijke aanpak.

De stichting werft ook studenten op de HAN en het ROC.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!