Nieuwkomer V.O.S. wint studentenraadverkiezingen met acht zetels

31 mei 2024

V.O.S. Nijmegen rolde vrijdagmiddag als absolute winnaar van de studentenverkiezingen uit de bus. De nieuwe partij haalde acht zetels. AKKU boekte een kleine winst: van twee naar drie. Green+ leverde een zetel in, de Knokpartij ook. ISEC komt niet meer terug in de Universitaire Studentenraad.

Het gejuich is oorverdovend in het Cultuurcafé. Acht zetels! Op zo’n grote winst had V.O.S. niet durven rekenen. De nieuwe studentenpartij doet dit jaar voor het eerst mee aan de verkiezingen op de universiteit en vertegenwoordigt de koepelverenigingen. ‘We zijn superblij’, reageert Iris Nieborg van V.O.S. ‘Nu kunnen we aan de slag met alles waar we campagne voor hebben gevoerd.’

Opmerkelijk: V.O.S. is, samen met ISEC, de enige partij die zich in de campagne niet heeft uitgesproken over de pro-Palestijnse protesten op de campus. Of dat heeft meegespeeld in de winst durft Nieborg echter niet te zeggen. ‘We hebben in elk geval een groot team en veel contacten in verenigingen op alle faculteiten.’

Aanjager

Studentenpartij AKKU, die de eisen van de demonstranten onderstreept, wint één zetel. De Knokpartij, actief in het tentenkamp, moet een verlies van één zetel incasseren en houdt nog maar één stoel bezet in de studentenraad. Green+ levert ook een zetel in (van drie naar twee). ‘Je hoopt natuurlijk altijd op meer als je campagne voert’, zegt Floor Hogenhout. ‘Maar we zijn wel tevreden. We zullen in de raad nu een andere rol krijgen, meer aanjager worden.’

Het verlies kan een weerspiegeling zijn van de thema’s die in de samenleving als geheel momenteel de boventoon voeren, vermoedt ze. De nieuwe Haagse coalitie zet niet in op duurzaamheid, in Nijmegen zou dat thema ook minder kunnen leven.

ISEC, de partij die vorig jaar nieuw was in de raad en twee zetels binnensleepte, komt niet meer terug.

Opkomst

In totaal zijn dit jaar veertien verkiesbare zetels te verdelen, dat waren er voorheen acht. Die wijziging heeft te maken met het wegvallen van de aangewezen zetels voor de studentenkoepels.

De opkomst in 2024 is 20,7 procent, in 2023 was dat nog maar 13,8 procent. Maar: het is nog altijd het een-na-laagste opkomstpercentage ooit.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

2 reacties

  1. Johan schreef op 31 mei 2024 om 18:04

    clientelisme à la Richard de Mos in de USR: ik heb er zin in!

  2. Koen schreef op 3 juni 2024 om 08:57

    Met het wegvallen van de 6 koepelzetels en het winnen van 8 zetels door de nieuwe partij die de studie- en studentenverenigingen vertegenwoordigt, is er dus feitelijk een winst van 2 zetels voor die groep?

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!