Nijmeegs park vernoemd naar verzetsstrijder Jozef van Hövell

05 mrt 2021

In Hof van Holland, een nieuw te bouwen wijk in Nijmegen-Noord, wordt een park vernoemd naar Jozef van Hövell. De in kamp Neuengamme omgekomen student was een verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog. De 104 jaar oude zus van Jozef van Hövell vindt het een hele eer dat een park naar haar broer wordt vernoemd.

In totaal worden 23 straten in Hof van Holland, vlakbij de brug de Oversteek, vernoemd naar deelnemers uit het Nijmeegse verzet. Een commissie, met onder anderen historici van de Radboud Universiteit, selecteerde de namen van twintig verzetslieden. Het college van B&W voegde daar nog drie namen aan toe. Alleen de gemeenteraad moet nog akkoord gaan.

Zo wonen de toekomstige bewoners van Hof van Holland straks in de Jeannette Geldensstraat, aan het Dick Boerrigterplein of langs het Jozef van Hövellpark. Die laatste was een zeer bekend figuur aan de Katholieke Universiteit, als rechtenstudent en praeses van studentenvereniging Carolus Magnus.

Verzetskruis

In 2018 tekende Vox het levensverhaal van Van Hövell op. Aanleiding daarvoor was de komst van een escape room van de universiteit die draaide om het verhaal van Van Hövell en zijn medestudenten.

Jozef van Hövell

Wanneer de Duitse bezetter eist dat alle studenten in Nederland een verklaring moeten tekenen waarin ze zich loyaal verklaren met Duitsland, doet rector Bernard Hermesdorf op 11 april 1943 de Nijmeegse universiteit op slot.  Na de sluiting van de universiteit richt Van Hövell zich volledig op zijn verzetswerk. Hij gaat ondergronds en is vaker onderweg dan thuis in Nijmegen. Van Hövell is onder meer actief in het Nationale Comité van Verzet, dat de Nederlandse bevolking in verzet probeert te krijgen, bijvoorbeeld door het illegaal laten drukken van miljoenen flyers in de drukkerij van Philips.

Op 27 maart 1944 wordt de 25-jarige rechtenstudent in het huis van een voormalig studiegenoot in Den Haag door Duitse officiers opgepakt, waar hij was uitgenodigd voor een potje bridge. Via Kamp Vught en concentratiekamp Sachsenhausen wordt Van Hövell overgebracht naar kamp Neuengamme, waar hij op 25-jarige leeftijd sterft van uitputting. Na de oorlog eert Koningin Wilhelmina Van Hövell op de Amsterdamse Dam met het Verzetskruis, dat slechts aan 95 verzetsleden wordt toegekend.

‘Enorme eer’

De familie van Van Hövell is verheugd met de vernoeming. Aimée van Hövell, de inmiddels 104 jaar oude zus van Jozef, laat via een nicht weten het een enorme eer te vinden. Ze hoopt dat het parkje een plek wordt waar mensen rustig naar de vogels kunnen kijken. Het liefst met hoge bankjes, waar ook oudere mensen goed op kunnen zitten.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!