Nijmeegse Bata-toppers gaan voor niets minder dan de winst
Na twee nipte tweede plaatsen hoopt team RU/HAN zaterdag de Batavierenrace weer winnend af te sluiten. De kampioen van 2015 en 2016 staat er volgens commissielid Chris Wennekendonk goed voor.
‘Ons team is nu sterker dan vorig jaar. Een stuk beter zelfs’, zegt Wennekendonk, oud-lid van de Nijmeegse Studentensportraad en lid van de commissie die het team begeleidt. ‘Ik zou eerlijk gezegd ontevreden zijn als we niet winnen.’
Naast het algemene klassement van de Batavierenrace die komende vrijdag van start gaat, strijden teams van de verschillende studentensteden voor de winst in de universiteitscompetitie. In 2015 en 2016 wist het gecombineerde team van de Radboud Universiteit en de HAN deze competitie te winnen. De daaropvolgende jaren ging het echter nét mis. In 2017 en 2018 liepen respectievelijk Amsterdam en Groningen enkele minuten sneller.
Volgens Wennekendonk hebben zich dit jaar een aantal toppers bij het team gevoegd die het algehele niveau omhoog krikken. Zoals Radboudstudent Mike Foppen, afgelopen maart nog Nederlands kampioen bij de 3000 meter indoor. ‘Ik schat in dat we een kwartier tot een halfuur sneller zijn dan vorig jaar’, aldus Wennekendonk. ‘Als de concurrentie niet heel veel sneller is geworden en wij zelf geen fouten maken, dan winnen wij.’ Vorig jaar deed team RU/HAN tien uur, acht minuten en zeven seconden over de 175 kilometer naar Enschede.
Stiekem te hard rijden
De belangrijkste voorbereidingen zijn al achter de rug. De opstelling is zo goed als rond. Van de vijftig lopers die in januari nog in aanmerking kwamen zijn er 25 overgebleven, plus vijf à zes reserves. Een groot deel van de lopers was vorige week nog in Berlijn voor een trainingskamp met hardloopvereniging NSAV ’t Haasje. ‘Maar deze week staat in het teken van rust’, zegt Wennekendonk.
Niet alleen de lopers moeten vrijdag in topvorm zijn. Ook voor de commissieleden, die de lopers ondersteunen, is de race een hels karwei. ‘We moeten steeds op tijd bij de wisselpunten zijn, vóór de loper binnenkomt’, zegt Wennekendonk. Het team maakt hiervoor gebruik van een busje en een auto, die om en om van wisselpunt naar wisselpunt rijden. ‘Dat was afgelopen jaar al enorm haasten, soms moesten we stiekem iets te hard rijden. En nu zijn onze lopers nóg sneller!’
Vrijdagavond om half elf gaat de 47ste editie van de Batavierenrace van start, vanaf de Grote Markt in Nijmegen. De 25 etappes, samen ruim 175 kilometer, worden door zo’n 8500 lopers afgelegd, mogelijk een record. De finish is zaterdagmiddag op de campus van de Universiteit Twente in Enschede.