Nijmeegse cafés vrezen personeelstekort: ‘De lakmoesproef moet nog komen’
Door de coronacrisis werken er een stuk minder studenten achter de bar of op het terras. Nu het kabinet zinspeelt op versoepelingen maken uitbaters zich zorgen om personeelstekorten. ‘Als er mensen uitvallen, moeten we later opengaan of het terras verkleinen.’
Hij zit krap in het personeel, vertelt Bilal Diyenli, eigenaar van cafés De Opera en De Deut aan het Koningsplein. ‘De spoeling is dun, maar dat komt ook doordat het nu veel drukker is met bezoekers dan normaal in februari. Iedereen heeft de horeca gemist. Op het moment lukt het nog, maar als er mensen uitvallen moeten we misschien later open of het terras verkleinen.’
‘Tijdens corona werden veel horecawerknemers gedetacheerd naar andere baantjes’
Ook bij De Blonde Pater in de Houtstraat hebben ze sinds de heropening van de horeca last van personeelstekort. ‘Het is moeilijker dan voorheen om aan voldoende mensen te komen’, vertelt eigenaresse Nicky Maas. ‘We hebben altijd een grote pool studenten, maar die is nu kleiner dan anders.’ Ook valt het Maas op dat veel studenten tegenwoordig slechts één dag per week willen werken. ‘Zo krijgen we ze niet ingewerkt’, zegt ze.
‘Wij hebben nooit echt krap gezeten wat betreft personeel, maar we krijgen toch minder reacties op vacatures dan voor de coronacrisis’, merkt ook Dennis van Duren van Hotel Credible aan Kelfkensbos.
Lakmoesproef
Horecabaantjes zijn op dit moment niet zo geliefd bij studenten, blijkt uit de rondgang van Vox. ‘Tijdens de coronacrisis werden veel horecawerknemers tijdelijk gedetacheerd naar andere baantjes, met de GGD als grootste werkgever’, legt Ton Lenting uit. Hij werkte eerder zelf als horecaondernemer en heeft nu een horeca-adviesbedrijf.
Horeca langer open
Het kabinet buigt zich momenteel over nieuwe versoepelingen, inclusief ruimere openingstijden voor de horeca. Dat schrijft onder andere de NOS. Cafés en restaurants moeten nu nog om 22.00 uur dicht. Ook een heropening van de nachthoreca behoort tot de mogelijkheden, maar met niet met meer dan 500 gasten.
Volgens Lenting hebben veel studenten die eerder in de horeca werkten ontdekt dat het prettig is om niet meer ’s avonds of in de weekenden te werken. ‘Daarbij komt de krapte op de arbeidsmarkt: in alle sectoren werft men personeel.’
Uitbater Diyenli zou het voor het personeelsbestand van de Opera en de Deut niet erg vinden als de GGD-locaties waar nu veel studenten werken worden gesloten. ‘Traditioneel krijgen we in maart altijd meer sollicitaties, dat is hopelijk dit jaar weer zo, maar al die mensen moeten nog wel worden ingewerkt.’
Vierdaagse
Toch hebben niet alle horecazaken moeite om aan voldoende studenten te komen. ‘Wij hebben eigenlijk weinig problemen’, zegt Joël Nunes Xavier de Medeiros, eigenaar van restaurant Thibeau en café Holt. ‘Er is veel nieuwe aanwas in personeel. We zoeken alleen nog wat koks, maar die zijn overal schaars en dat is ook geen studentenbaan. Misschien krijgen we makkelijker personeel omdat we veel studenten als publiek hebben.’
Ook Gerald Vogel van Café Groots, in de In de Betouwstraat, heeft op dit moment geen last van personeelstekort. Wel zitten enkele van zijn medewerkers thuis met corona – gelukkig met minimale klachten.
‘Als de Vierdaagse doorgaat, hebben we extra personeel nodig’
Volgens Vogel moet de echte lakmoesproef voor het personeelstekort in de horeca nog komen, wanneer de horeca straks weer langer open mag. Hij kijkt ook al uit naar komende zomer, wanneer de Vierdaagse hopelijk kan doorgaan. ‘Dat wordt heel mooi, maar dan zal er ook meer personeel nodig zijn’, zegt hij.
Als horecazaken tegen die tijd voldoende personeel willen hebben, zullen ze volgens Lenting goed werkgeverschap aan de dag moeten leggen. ‘Afgelopen vrijdag is gelukkig een nieuw horeca-CAO kortgesloten, met een forse stijging van de lonen. Maar goed werkgeverschap is meer dan dat: je moet ook helder communiceren naar je personeel en werkroosters moeten lang van tevoren duidelijk zijn.’
Student schreef op 10 februari 2022 om 14:03
Dat ze voor een personeelstekort staan, hebben de kroegbazen en restauranthouders toch echt aan zichzelf te danken! Misschien kunnen ze beter eens in de spiegel kijken en het schamele loon waarvoor vele mensen in de horeca werken verhogen?
Campus Detachering betaalt 13eu/u schreef op 11 februari 2022 om 20:58
Toen corona uitbrak, hebben veel kroegen al hun personeel op ondankbare wijze ontslagen. Al die mensen hebben ander werk gezocht en zijn tot de zeer gerechtvaardigde conclusie gekomen dat werk in andere sectoren véél beter betaalt en simpelweg niet k*t is. Ik ben in ieder geval totaal niet verbaasd dat de horeca geen mensen kan vinden en sluit me volledig aan bij de student boven mij: eigen schuld, dikke bult.