Nijmeegse intro zonder alcoholpolitie

14 aug 2014

In Utrecht en Leiden werden deze week eerstejaarsstudenten uitgesloten van intro-feestjes. Reden: ze waren pas 17 maar dronken toch alcohol. Nijmegen denkt niet aan het wegsturen van deelnemers. Vijf vragen over de kwestie alcohol en minderjarigen.

Feest van Carolus Magnus. Foto: Bert Beelen
Feest van Carolus Magnus. Foto: Bert Beelen

1. Wat is het alcoholbeleid (per 1 januari werd de leeftijdsgrens van 16 verhoogd naar 18) van de drie universiteiten waar de intro al loopt?
Utrecht zet de toon met een negen pagina’s tellend protocol waarin ieders rol binnen de Utrechtse Introductie Tijd (UIT) nauwkeurig staat omschreven. Ook Groningen en Leiden werken met soortgelijke protocollen. De lijn: wie het alcoholbeleid aan zijn laars lapt, is niet meer welkom op de feesten tijdens de introductie. In Utrecht en Leiden geldt deze sanctie ook voor personen die, zo meldt de Leidse persvoorlichter ‘bij de overtreding zijn betrokken’. In Leiden geldt de uitsluiting overigens 24 uur, en pas bij recidive voor de hele intro.

2. In Utrecht is (net als Nijmegen) 15 procent van de introgangers minderjarig, in Leiden zelfs 20. Hoe kun je het alcoholbeleid handhaven voor al die duizenden?
De universiteiten werken met ingehuurde beveiligingsdiensten, terwijl ook introductiemedewerkers rondlopen om op handhaving toe te zien. Wie met een rood bandje toch alcohol drinkt, wordt in Utrecht voorgeleid aan een bestuurder van de UIT, die is gemachtigd dit bandje af te knippen zodat deze eerstejaarsstudent de feesten niet meer kan bijwonen. Leiden volgt een soortgelijke werkwijze, terwijl in Groningen deze sanctie in handen ligt van beveiligingsmedewerkers. Resultaat tot dusver: in Utrecht zijn tien tot vijftien mensen van de intro verwijderd, in Leiden twee, in Groningen nog geen een. ‘Alle betrokkenen zijn vooraf heel goed geïnstrueerd en kennelijk heeft dit voldoende afschrikwekkend gewerkt’, zegt Max Dannenburg, voorzitter van de introductieweek in Groningen.

3. In Utrecht zijn die tien tot vijftien studenten zonder problemen vertrokken?
Vivien Bonke, UIT-bestuurder en persvoorlichter van de introductie: ‘Het wisselt echt per geval: de ene groep zegt: “Sorry, eigen fout”, een andere groep gaat er echt tegenin.’ Overigens kunnen deze studenten nog wel blijven deelnemen aan de open activiteiten, waar geen alcohol en feestjes aan de orde zijn. ‘Het is voor deze mensen een beetje een valste start van de studietijd’, erkent Bonke, ‘maar ze hadden het kunnen weten.’

4. Gaat Nijmegen ook voor alcoholpolitie spelen?
Nijmegen kiest nadrukkelijk een andere koers: de nadruk ligt hier op de ‘gezamenlijke verantwoordelijkheid’, zegt Rob Vaessen, projectleider van de introductie die zondagmiddag van start gaat. Mentoren, weekendbegeleiders, de verenigingen en ook sommige kroegbazen is gemaand de regels in acht te nemen, en de ‘rode bandjes’ geen alcohol te schenken. ‘Mijn taak is om voorzorgsmaatregelen te nemen en er alles aan te doen om mensen goed te instrueren, maar ik zie het niet als onze verantwoordelijkheid om dit beleid te handhaven’, zegt Vaessen. Van doorknippen van bandjes en uitsluiten van eerstejaars voor de rest van de intro is hier dus geen sprake. ‘Dat past niet in de sfeer zoals wij een intro willen organiseren. Onze eerste prioriteit is een leuke en veilige introductietijd’, en daar hoort volgens Vaessen niet bij om tijdens de intro politieagentje te  spelen. Ook hier zullen studenten als het ergens echt uit de hand loopt bij de lurven worden genomen, maar dat is beleid van alle jaren en geldt ook voor studenten boven de 17.

5. Wat doet Nijmegen om 16- en 17-jarigen van de alcohol te laten afblijven?
Naast instrueren en aanspreken ook alternatieven aanreiken, zoals alcoholvrij bier, gratis water en goedkope frisdank. Saillant detail: in Groningen en Leiden wordt deze week juist geen alcoholvrij bier geschonken om de controleurs een handje te helpen het onderscheid te kunnen maken. ‘Het verschil tussen Fanta en een biertje zie je zo, met alcoholvrij bier is dat lastig’, zegt introbestuurder Dannenburg. / Paul van den Broek

0 reacties

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!