Nijmeegse master pakt ‘stuwmeer’ aan psychologen aan

16 apr 2019

Psychologiestudenten met een bachelor op zak kunnen zich niet zomaar inschrijven voor de master Gezondheidspsychologie. In 2017 voerde de Nijmeegse opleiding selectie aan de poort in, als enige in Nederland. Die was broodnodig, want veel afgestudeerde psychologen belanden na de master tussen wal en schip.

Psychologiestudenten die volgend jaar de master Gezondheidspsychologie willen volgen, moeten vóór 30 april een motivatiebrief opsturen. Daarna volgt een selectiegesprek. De Radboud Universiteit was in 2017 de eerste die selectiecriteria invoerde bij de masteropleiding voor psychologen die in de gezondheidszorg willen werken. Sindsdien is het aantal studenten met een kwart  gedaald, van zo’n tweehonderd naar een kleine honderdvijftig.

Bang dat mogelijk geschikte studenten nu de boot missen is mastervoorzitter Ger Keijsers niet. ‘We kijken bijvoorbeeld naar communicatieve vaardigheden. Kan iemand zich in anderen verplaatsen? Staat iemand stevig genoeg in de schoenen om met lastige patiënten om te gaan? Zo niet, dan ben je niet de student die we voor onze opleiding zoeken.’

Uiteindelijk worden weinig studenten daadwerkelijk afgewezen. Keijsers: ‘Het aantal aanmeldingen is na invoering van de selectie teruggelopen, dat klopt, maar het is grotendeels zelfselectie.’ Ook psychologiestudenten met een grote verzameling zessen op hun lijst hoeven volgens Keijsers niet te vrezen. ‘Het gaat om het totaalplaatje. Cijfers spelen daarbij een ondergeschikte rol.’

Broodnodige maatregel

De selectiemaatregelen waren broodnodig, vertelt Keijsers. Wie als afgestudeerd psycholoog daadwerkelijk met patiënten aan de slag wil, moet ná de master nog de GZ-opleiding doorlopen. En het aantal plekken op die opleiding is beperkt. ‘Daardoor hebben we te maken met een stuwmeer aan afgestudeerde psychologen die tussen wal en schip belanden’, aldus Keijsers.

Jaarlijks ronden zo’n zeventienhonderd studenten een master gezondheidszorgpsychologie af, terwijl de GZ-opleidingen gezamenlijk slechts plek voor zeshonderd studenten bieden. Volgens een schatting van de Nederlandse Vereniging voor Gezondheidspsychologie staan daardoor zesduizend afgestudeerde psychologen op dit moment in de wachtrij voor een GZ-opleidingsplek.

Voorbeeld

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge stipte de slechte aansluiting tussen de master en vervolgopleiding eerder dit jaar aan. Een landelijke werkgroep gaat binnenkort aan de slag om het overschot aan psychologen op landelijk niveau aan te pakken. Keijsers hoopt dat de Nijmeegse aanpak daarbij als voorbeeld kan dienen en ook andere universiteiten selectie aan de poort invoeren.

De selectiemaatregelen zijn overigens niet het enige wat de Radboud Universiteit doet om het ‘stuwmeer’ in te dammen. Keijsers: ‘Naast de selectie hebben we ook de aansluiting met de GZ-opleiding verder verbeterd. Ieder jaar dragen we  de beste masterstudenten voor om direct door te stromen naar de GZ-opleiding. De afgelopen twee jaar jaar zijn op deze manier acht van onze masterstudenten direct doorgestroomd.’

1 reactie

  1. Eva schreef op 16 april 2019 om 08:43

    Met de huidige wachtlijsten voor psychologische zorg lijkt me eerder dat het aantal GZ plekken moet worden vergroot dan dat de masterinstroom moet worden verkleind… Ik hoop dat de universiteit zich daarvoor ook kan beijveren.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!