Nijmeegse Nieuwe (3): Joha

27 aug 2021

De Oezbeekse uitwisselingsstudent Joha Kamolov (24) studeerde al in Duitsland, maar wilde graag nog meer van West-Europa zien.

‘Dit is mijn vierde dag in Nijmegen. Ik ben hier met mijn vrouw, zij komt ook uit Oezbekistan en is nu thuis om even uit te rusten. We zijn ongetwijfeld het eerste Oezbeekse stel aan de Radboud Universiteit, haha. We studeren Business Administration in Nürnberg, in Duitsland, en komen nu een half jaar naar de Radboud Universiteit, via het Erasmusprogramma.

Als niet-EU-inwoners kostte het wel flink wat papierwerk om dat te regelen, zelfs al hebben we een Schengen-visum. En ook geschikte huisvestiging was superlastig te vinden: iets wat groot genoeg is en betaalbaar. Toch is het gedoe het allemaal waard, dat denk ik nu al. De sfeer in Nijmegen is bruisend, ik ben verrast hoeveel er overal te doen is. Aan de intro meedoen is echt een must als uitwisselingsstudent, via mijn mentorgroep heb ik al veel mensen leren kennen.

De cultuurshock valt ook reuze mee, omdat we al een tijd in Duitsland woonden. We zijn naar Nederland gekomen omdat we graag nog een andere cultuur wilden leren kennen. Ik heb de indruk dat studenten hier meer vrijheid hebben en onafhankelijker leven dan in Oezbekistan. Daar zijn mensen meer gebonden aan tradities. Daarmee wil ik overigens niet zeggen dat het ene beter is dan het andere – het is gewoon verschillend, en dat is interessant om te ervaren.’

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!