Nijmeegse student blijft lekker spitstreinen

02 mrt 2016

Nee, de Radboud Universiteit gaat geen avondcolleges geven om de NS te helpen bij het probleem ‘volle spitstreinen’. Wie gisteren NS-topman Roger van Boxtel zag in Nieuwsuur of vanmorgen zijn uitspraken las in het AD, kreeg een andere indruk.

Een drukke trein kan heel gezellig zijn. Foto: Ryan (Creative Commons)
Een drukke trein kan heel gezellig zijn. Foto: Ryan (Creative Commons)

 

‘NS-topman krijgt zijn zin. Student uit de spits’, kopt het Algemeen Dagblad vandaag. Universiteiten en hogescholen zouden bereid zijn hun collegetijden aan te passen om de NS te helpen met het probleem ‘propvolle treinen’.

Studenten van de Hogeschool Utrecht kunnen rekenen op colleges tot zeven uur ’s avonds en de universiteit in diezelfde stad broedt op mogelijkheden. De universiteiten in Groningen en Enschede zouden ook bereid zijn te ‘flexibiliseren’. ‘Ik ben al in Nijmegen geweest’, zegt NS-topman Roger van Boxtel in het krantenartikel. Diezelfde woorden sprak hij gisteravond hoopvol uit in de studio van Nieuwsuur.

Bot gevangen
Oh? Dus de colleges in de avond worden ook ingevoerd in Nijmegen? Nou nee, dat niet. ‘Het klopt dat er overleg is geweest’, zegt woordvoerder Martijn Gerritsen. ‘Maar wij hebben weinig manoeuvreerruimte.’ Daarmee bedoelt hij: we passen onze collegetijden voorlopig niet aan. De onderwijsruimtes zijn druk bezet en er valt weinig te schuiven, aldus de woordvoerder. Roger van Boxtel ving dus bot bij de Radboud Universiteit. Of de HAN wel studeert op mogelijkheden om de NS tegemoet te komen, is niet bekend. Daar is niemand bereikbaar om die vraag te beantwoorden.

In het AD zegt Van Boxtel dat hij ook gaat praten in Leiden en in Amsterdam, dan heeft hij de drukste knooppunten gehad. Maar volgens Folia, het magazine van UvA en HvA, hoeft Van Boxtel in Amsterdam in elk geval niet te rekenen op ‘flexibilisering’. De Hogeschool van Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam zitten niet te wachten op ingewikkeld gedoe met roosters.

De drukte in de spits is een groot probleem voor de NS. Nu hebben 650.000 studenten een ov-kaart in Nederland. Daar komen volgend jaar 900.000 mbo’ers bij. Vandaar dat Van Boxtel de studenten graag wil spreiden en praat met universiteiten en hbo’s. / Annemarie Haverkamp

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!