Nijmeegse student gaat voor GroenLinks en D66

15 feb 2017

GroenLinks en D66 lijken volgende maand op de stem van de Radboud-student te kunnen rekenen bij de verkiezingen. Uit een enquête onder ‘eerste-generatie-stemmers’ blijkt de partij van Jesse Klaver het populairst.

Niet voor niets staat Nijmegen bekend als Havana aan de Waal. Het stemgedrag is van oudsher links en progressief. Onder studenten is dat ook het geval. Zo werd er vorig jaar in het stembureau in het Erasmusgebouw, voor de verkiezingen van de Provinciale Staten, vooral D66 en GroenLinks gestemd.

Dit jaar lijken die partijen ook op de stem te kunnen rekenen van de (jonge) student. Vox deed onderzoek naar de studenten op de Radboud Universiteit die voor het eerst mogen stemmen. Overigens blijken veel studenten nog niet te weten wat zij willen stemmen.

Onzekerheid
De onzekerheid onder deze groep is nog groot: van de 249 respondenten hebben 98 studenten nog ‘geen idee’ op wie ze gaan stemmen, terwijl ze wél aangeven voornemens te zijn om te stemmen. 82 studenten twijfelen tussen enkele partijen, en 63 studenten hebben hun keuze al gemaakt.

Van de studenten die al zeggen te weten op wie ze gaan stemmen, is GroenLinks het populairst: 20 van hen geven aan op de partij van Jesse Klaver te stemmen. D66 volgt met 18 stemmers, en VVD met 11.

Deze studenten hebben de keuze al gemaakt…
Create column charts

Ook onder de 82 zwevende kiezers worden GroenLinks en D66 het vaakst genoemd. Opvallend is dat veel studenten een stem op de Partij van de Arbeid overwegen, terwijl slechts twee studenten zeker te zullen gaan stemmen op deze partij.

Waar twijfelt de twijfelende student over?
Create your own infographics

Faculteit
Van elke faculteit hebben ten minste 35 studenten de enquête van Vox ingevuld (met uitzondering van de kleinste faculteit der filosofen e.a.). Dat levert enkele – niet wetenschappelijke gefundeerde – karakteriseringen op van de facultaire studenten:

Medische bubbel: 31 van de 45 medische studenten hebben nog ‘geen idee’ wat te stemmen. Daarmee blijven zij nog veel meer in het politieke ongewisse dan de doorsnee Radboud-student.

Rechtse rakkers: 7 van de 13 rechtenstudenten die al weten wat ze willen gaan stemmen, kiezen voor de VVD. Daarmee lijken ze een stuk rechtser dan de doorsnee Radboud-student.

Wispelturige socialen: De student bij de sociale wetenschappen zweeft volop. 15 van de 45 studenten heeft geen idee wat te stemmen. 17 personen twijfelen tussen enkele partijen. Die laatste groep overweegt niet alleen de traditionele partijen, maar ook Voor Nederland, Forum voor Democratie, Partij voor de Dieren en de PVV.

Linkse letteren: Van de 26 letterenstudenten die al weten wat ze gaan stemmen, of twijfelen tussen enkele partijen, zijn er slechts 3 die géén stem op GroenLinks overwegen.

Democratische bèta’s: 16 van de 23 FNWI-studenten die al weten wat ze gaan stemmen, of twijfelen tussen enkele partijen, neigen naar D66. Twee studenten zetten zich hier tegen af: zij gaan voor de PVV.

Gemiddelde managementstudenten: van de faculteit der politicologen, economen en bedrijfskundigen zou je beter verwachten: 11 van de 38 studenten heeft geen idee wat te stemmen. 12 hebben de knoop doorgehakt en daar komt een doorsnee beeld uit: vooral GroenLinks en D66 zijn populair.

3 reacties

  1. D schreef op 15 februari 2017 om 14:51

    Leuke onzin hoor, kunnen jullie de volgende keer vragen waarom ze kiezen voor de partijen die ze kiezen?

    Je weet wel, daadwerkelijke inhoud.

    • Nee niet echt schreef op 16 februari 2017 om 10:18

      Dat stukje uit de elsevier is geschreven door een conservatieve, rechtse columnist, die zijn argument baseert op het rapport van een Brexitcampaigner. Beiden zijn dus gebaat bij het overtuigen van hoger opgeleiden dat het linkse, progressieve irrationeel is en dat zij de rationele keuze zijn.

      Als je vervolgens naar de argumenten tegen de standpunten van links kijkt, zie je dat twee van de drie argumenten voldoen aan Godwin’s law en de derde zegt iets over schuld.

      Als je vervolgens oprecht spreekt met linkse stemmers, dan hebben ze vaak – niet altijd, let wel – toch een beter verhaal dan: ik stem links, want ik voel me schuldig over Hitler. Dat Syp Wynia zichzelf nog journalist mag noemen, is mij een raadsel.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!