Nijmeegse student steeds exotischer

15 okt 2014

De rijkdom aan talen en dialecten op de campus wordt steeds groter. Weliswaar domineren nog steeds het Brabants, Limburgs en het Achterhoeks, maar de inspanningen van de universiteit om nieuwe studenten ook buiten deze traditionele vijvers te vissen nemen toe. In de nieuwe Vox (morgen in de bakken) een overzicht van de herkomst van Nijmeegse studenten.

Illustratie: Einder Communicatie
Illustratie: Einder Communicatie

Het wordt steeds minder gewoonte dat een student in Nederland simpelweg de universiteit kiest die het dichtste ligt bij het ouderlijk huis. Jolanda van den Broek, hoofd Onderwijsmarketing, merkt het aan de voorlichtingsdagen voor scholieren, die elk jaar drukker worden. ‘Studenten bezoeken steeds meer universiteiten voordat ze een keuze maken, de betrokkenheid van ouders wordt bovendien groter.’

De universiteit speelt hierop in met een toenemend aantal schoolbezoeken: werden drie jaar geleden nog 85 scholen bezocht, vorig jaar was dit opgelopen tot 115. De extra schoolbezoeken gelden met name de regio’s net buiten de traditionele wervingsgebieden, zoals rond Utrecht en Apeldoorn. Dit maakt dat de van oudsher voornaamste studententrekkers aan belang gaan inboeten, ook door de demografische teruggang in het traditionele achterland.

Buitenland
De bevolking in regio’s als oostelijk Brabant en noord-Limburg neemt af, zodat de universiteit ook uit welbegrepen eigenbelang verder moet kijken. Tegenwoordig ook steeds vaker naar het buitenland. Een toenemend percentage studenten komt van buiten Nederland, aangetrokken met name door de twee Engelstalige bachelorstudies van de managementfaculteit.

Ook al wordt het voedingsgebied van de campus groter, de kans op een Brabantse tongval onder studenten is nog altijd een op vier, terwijl een op elke acht studenten van Limburgse origine is. Vox brengt ook de regionale variaties in studievoorkeuren in kaart. Zo tonen  Achterhoekers een bovengemiddelde voorkeur voor een gammastudie, lopen Brabanders bovengemiddeld warm voor een geneeskundestudie en tonen Limburgse een opvallende voorkeur voor een alfastudie. / Paul van den Broek

Vox ligt morgen vanaf het middaguur in de bakken, met daarin vijf interviews van studenten uit verre windstreken

0 reacties

  1. Knuffelallochtoon schreef op 15 oktober 2014 om 21:05

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!