Dossier

Nijmeegse studies blijven ‘opjagen’

26 mrt 2015

Studenten in Nijmegen worden opgezadeld met te veel bindende regels om ze snel door de studies te loodsen. Zelfs van collegevoorzitter Gerard Meijer mag het ‘stapelen van rendementsmaatregelen’ wel wat minder. Vox vergeleek de opleidingsreglementen. De studentenraad wil ‘al die maatregelen het raam uit’.

Illustratie: Roel Venderbosch
Op de lopende band op weg naar de uitgang.  Illustratie: Roel Venderbosch

Rechten en plichten voor studenten zijn opgenomen in de Onderwijs en Examenregelingen, de zogeheten OER’s. De universiteit kent weliswaar een standaard-OER, maar alle opleidingen zijn vrij om eigen regels op te stellen. Na de acties in Amsterdam kwam het denken in ‘rendementen’ in een kwaad daglicht te staan. Studenten moeten niet als studievee worden opgejaagd, zo luidt de kritiek.

Keur aan maatregelen
In Nijmegen bestaat een keur aan maatregelen om de studietijd binnen de perken te houden. Zo is er het landelijk opgelegde Bindend Studie Advies (BSA), zijn er verplichte contacturen, én kunnen er tentamens vervallen als binnen vijf jaar de bachelor niet is gehaald. Ook vervallen bij sommige opleidingen de deelresultaten bij het niet behalen van een vak. Collegevoorzitter Gerard Meijer erkende in een debat vorige maand dat de stapeling van maatregelen de spuigaten uitloopt. Hij redeneert dat het BSA in alle studies is ingevoerd, goed werkt, en daarom andere maatregelen overbodig maakt.

De opleidingen denken daar anders over. Vox nam de OER’s van alle bachelorstudies onder de loep en noteert naast alle BSA’s allerlei extra maatregelen: 22 studies kennen aanwezigheidsplicht, 20 studies werken met een houdbaarheidsdatum voor tentamens en in 12 opleidingen vervallen de voldoendes voor deelresultaten bij het niet halen van het complete vak.

Tijd voor afschaffing
De Universitaire Studentenraad hekelde twee jaar geleden al de wildgroei aan maatregelen. Nu het zelfs de collegevoorzitter te gortig wordt, lijkt de tijd rijp om het debat hierover nieuw leven in te blazen. Dit gaat ook gebeuren, zegt Mark Vlek de Coningh, voorzitter van de USR. ‘Het BSA is een landelijke maatregel, dus daar kunnen we niks aan doen. Maar wat ons betreft kieperen we al die andere aanvullende maatregelen het raam uit.’

De invoering van het nieuwe leenstelsel maakt de extra maatregelen volgens Vlek de Coningh helemaal overbodig. ‘Het studievoorschot zet studenten al genoeg onder druk, en we gaan er niet vanuit dat studenten hier zitten om zolang mogelijk te studeren.’ Wat te doen om de maatregelen uit de wereld te helpen? Vlek de Coningh legt de bal bij de faculteiten: dáár moeten studenten in de facultaire raden en in het bestuur toezien op het schrappen van al die regels in de nieuwe OER’s. ‘De studenten moeten zelf de regie krijgen over hun studie.’ / Paul van den Broek

Met medewerking van Timo Nijssen.

2 reacties

  1. Koen schreef op 26 maart 2015 om 13:40

    “Het BSA is een landelijke maatregel, dus daar kunnen we niks aan doen.”

    Mwah, bij mijn weten is het niet landelijk vastgesteld hoeveel studiepunten je als student moet halen om een positief bindend advies (wat is dat eigenlijk?) te krijgen. Je kunt daarom als USR prima inzetten om een minimum van 0 en daarmee de BSA effectief uitschakelen.

  2. Frans schreef op 26 maart 2015 om 23:53

    Met een echte democratische universiteit zou dit mogelijk zijn. Nu niet, omdat de meeste studenten in de medezeggenschap liever niet willen dat zij echt iets te zeggen krijgen over het onderwijs. Liever kletsen ze lekker wat met de bazen van de ru, dat is beter voor hun c.v.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!