Nijmegen is ‘beste studentenkamerstad van het land’, maar het is vooral een aanmoedigingsprijs

27 jun 2023

Nijmegen mag zichzelf een jaar lang de ‘beste studentenkamerstad van het land’ noemen. Die prijs werd vorige week uitgereikt door de Landelijke Studentenvakbond. Maar de titel, die bekendgemaakt wordt op een moment dat er veel problemen zijn met de studentenhuisvesting in Nederland, heeft een bijsmaak.

Nijmegen was in 2022 de beste studentenkamerstad van Nederland, dat blijkt uit het onderzoek dat de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) jaarlijks houdt in de achttien grootste studentensteden van het land.

De Waalstad dankt die prijs vooral aan het feit dat het aanbod van studentenkamers in vergelijking met andere steden redelijk is, valt te lezen in een persbericht van de LSVb. Ook zijn de prijzen voor kamers ‘niet buitensporig hoog, terwijl er relatief veel studenten wonen’. De gemiddelde huurprijs in Nijmegen, zo’n 413 euro per kamer, ligt ook ver onder het landelijke gemiddelde van 520 euro. Ook liggen er plannen om zo’n tweeduizend kamers extra te realiseren in de komende zeven jaar. Alleen voor nieuwkomers is het lastig in de stad een kamer te vinden, omdat de doorstroom van studenten naar starterswoningen stagneert.

Flinke opgave

Goed nieuws dus, zo lijkt het in eerste instantie. Toch schemert in het persbericht al door dat er de nodige problematische kanten zitten aan de verkiezing. Bewoordingen als ‘relatief’ en ‘redelijk’ zijn doorgaans geen termen die je gebruikt bij een prijsuitreiking.

Dat heeft te maken met de huidige woningmarkt, waarin het voor studenten een flinke opgave is om een (betaalbare) kamer te vinden. ‘Het is raar om in deze tijden een “beste studentenkamerstad” aan te wijzen, het gaat namelijk erg slecht met de studentenhuisvesting’, laat LSVb-voorzitter Joram van Velzen optekenen in het persbericht.

‘Eigenlijk zien we het liefst dat meer steden het voorbeeld van Nijmegen gaan volgen’

Dat komt doordat particuliere verhuurders er steeds vaker voor kiezen studio’s te bouwen, in plaats van studentenkamers, licht Job Vermaas, vicevoorzitter van de LSVb telefonisch toe. ‘Dat is financieel aantrekkelijker voor de huisbaas. Maar recent bleek al dat studenten dan niet alleen duurder uit zijn, maar ook nog eens een stuk eenzamer zijn dan wanneer ze met huisgenoten wonen. En de studentenkamers die er zijn, stijgen ontzettend snel in prijs.’

Aanpassingen

De titel die Nijmegen gewonnen heeft, moet dan ook vooral gezien worden als aanmoedigingsprijs, zegt Vermaas. De gemeente kan er dus verder niets mee. ‘In Nijmegen ligt de kamerprijs relatief laag en er zijn veel plannen voor de bouw van extra studentenwoningen. Dat is goed en we hopen dat die lijn wordt doorgetrokken. Eigenlijk zien we het liefst dat meer steden het voorbeeld van Nijmegen gaan volgen.’

Structureel gezien zouden er sowieso aanpassingen moeten komen, meent de LSVb. Vermaas: ‘We zijn met verschillende gemeentes in gesprek om ze aan te sporen meer kamers te realiseren in plaats van studio’s. En landelijk zijn we bezig met een plan om het puntenwaarderingssysteem (waarmee de prijs van kamers wordt bepaald, red.) op de schop te gooien. Op die manier zou er ook een soort huurtoeslag voor studentenkamers kunnen komen.’

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!