Nijmegen nationale grootverdiener

23 feb 2015

De Nijmeegse universiteit trekt bakken met geld aan, bleek afgelopen weekeinde maar weer toen de Volkskrant  een lijst publiceerde met veelverdieners in de Nederlandse wetenschap. De Radboud Universiteit heeft, met de Leidse en Utrechtse universiteiten, de meeste veelverdieners in huis. ‘Kwaliteit trekt nu eenmaal kwaliteit aan.’

Foto: aranjuez1404 (Creative Commons)
Foto: aranjuez1404, Creative Commons

Natuurkundehoogleraar Theo Rasing behoort met ruim dertig miljoen euro tot de koplopers als het gaat om binnengehaalde onderzoeksgelden. Maar er staan veel meer Nijmeegse hoogleraren tussen de gepubliceerde grootverdieners,  zoals sterrenkundige Heino Falcke, microbioloog Mike Jetten, kankeronderzoeker Carl Figdor, chemicus Jan van Hest en neuropsycholoog Harold Bekkering.

Voor Chris Mollema, van de afdeling Marktverkenning, strategie en ontwikkeling (MSO), komt de top-3-plek van de Radboud Universiteit niet als een verrassing. ‘We  doen op dit moment de grootste grepen in de pot van NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) als het gaat om vernieuwingsimpulsen: de Veni, Vidi, Vici’s. En de laatste vijf jaar doen we het ook goed bij de Spinozapremies. Ik denk dat we bij de universiteiten horen die de meeste Spinoza’s binnenslepen.’ Ook veel Europese subsidies, de ERC grants, vaak grote bedragen, komen regelmatig de Nijmeegse richting op.

Repetitie
Hoe de Radboud Universiteit het voor elkaar krijgt om zoveel veelverdieners te herbergen? Allereerst door bij de selectie van wetenschappers óók te letten op  capaciteiten om onderzoeksgelden binnen te slepen. ‘We hebben sterke onderzoekers die uitstekende onderzoeksvoorstellen kunnen schrijven’, zegt Mollema. Zijn afdeling ondersteunt onderzoekers bij de aanvraag van subsidies. ‘Ze kunnen bij de eigen faculteit aankloppen voor ondersteuning, maar ook bij ons.’ Als ze bij een aanvraag door de eerste ronde heen komen, wordt een beperkt aantal mensen opgeroepen voor een interview met de commissie die de aanvraag beoordeelt. Om ze voor te bereiden op het interview bereiden medewerkers van MSO ze intensief voor.

En toch, de veelverdieners van nu krijgen al lang geen interviewbegeleiding meer. Integendeel: ze adviseren jonge onderzoekers bij hun aanvragen. Ze vergaren veel onderzoeksgeld, omdat het gewoon heel goede onderzoekers zijn, zegt Ine van de Heuvel, hoofd MSO. Wel spelen duidelijke keuzes uit het verleden een rol, denkt ze. Zoals die van oud-collegevoorzitter Roelof de Wijkerslooth (van 2000 tot 2012 was hij voorzitter van het college van bestuur) om te investeren in kwaliteit van onderzoek in plaats van bijvoorbeeld samenwerking met de Hogeschool voor Arnhem en Nijmegen (HAN). ‘En kwaliteit trekt nu eenmaal kwaliteit aan. Kijk bijvoorbeeld naar sterrenkunde. Dat was in de jaren tachtig een kleine vakgroep. Met de aanstelling van hoogleraren als Heino Falcke en Paul Groot is dat tot een zwaartepunt gebracht.’ / Martine Zuidweg

0 reacties

  1. p.rietbergen schreef op 26 februari 2015 om 18:07

    Het is zinvol de Volkskrant-tekst goed te lezen: daarin staat niet dat (bewezen is dat) “kwaliteit nu eenmaal kwaliteit aantrekt”, noch dat het huidige verdelingssysteem binnen de Tweede Geldstroom (want daarover gaat het artikel) door de meeste gebruikers wordt gesteund. In tegendeel: de meeste gebruikers (in casu respondenten van de Volkskrant-enquete) zien, als men alle staatjes goed analyseert, minstens ook hoeveel nadelen eraan verbonden zijn. Een aantal pleit dan ook voor een (geheel) andere verdelingssystematiek.

    peter rietbergen

  2. jo vossen schreef op 28 februari 2015 om 20:18

    De universiteit is eerst en vooral een onderwijsinstelling; de meeste

    afgestudeerden kiezen niet voor een loopbaan in wetenschappelijk

    onderzoek maar zijn werkzaam in een praktijksetting als arts,

    psycholoog, jurist etc.. Ik vraag me af in welke mate en op welke wijze

    de binnengehaalde bakken met geld ten goede komen aan de

    verbetering van de kwaliteit van het onderwijs aan alle studenten.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!