Nijmegen stelt verkamerverbod in: ban op pandjes melken moet overlast tegengaan

29 sep 2021

De overlast door verkamering in Nijmegen moet aan banden worden gelegd. En er moeten meer huizen overblijven voor woningzoekers. Om dat te bereiken voert de stad een ban in op het ombouwen van panden tot (studenten)complexen. Verkameren wordt verboden.

Dat verbod gaat per 7 oktober gelden voor alle panden in de stad. Wie een gebouw wil omtoveren tot complex met meerdere kamers, mag dat in principe niet meer doen. Dat wordt in een speciaal facetbestemmingsplan geregeld. Van het verbod kan wel worden afgeweken.

De gemeente probeert al jaren grip te krijgen op de verkamering van Nijmegen. Daarbij stuitte het op problemen. Zo oordeelde de Raad van State deze zomer nog dat Nijmegen jarenlang ten onrechte vergunningen had geëist van pandeigenaren die duurdere huizen (van 320.000 euro of meer) wilden opsplitsen in kamers. Het inzetten van het bestemmingsplan zoals nu gebeurt, zou een steviger juridisch fundament voor een verkamerverbod bieden.

Een pandeigenaar die tóch wil verkameren moet daarvoor in de toekomst per woning telkens een vergunning aanvragen. De gemeente maakt vervolgens ‘een ruimtelijke afweging’ om te zien of het gebouw voor een vergunning in aanmerking komt. ‘We kijken naar meerdere zaken’, stelt een woordvoerder. ‘Zijn er voldoende fietsenstallingen? Wat betekent een nieuw verkamerd gebouw voor overlast en veiligheid in een buurt? Raakt niet een hele straat totaal verkamerd?’

Het stadsbestuur stelt de nieuwe regels in om meerdere problemen tegelijkertijd op te lossen, vertelt de zegsman van woonwethouder Jan Wijnia. ‘Door dit plan willen we overlast van verkamering zo veel mogelijk tegengaan, willen we voorkomen dat goedkope woningen aan het bestand voor woningzoekers worden onttrokken en willen we tóch zorgen voor voldoende huisvestingsmogelijkheden voor bijvoorbeeld studenten.’

Belangrijk om te weten: wie nu al een kamer in Nijmegen bewoont, wordt niet getroffen door de nieuwe regels. Het verkamerverbod gaat alleen gelden voor nieuwe kamerverhuurpanden. Dat wil zeggen: alleen woonhuizen en kantoorpanden die nog niet als verkamerde wooncomplexen worden gebruikt, zullen met de veranderde regels te maken krijgen.

Volgens het stadsbestuur is het verkamerverbod goed nieuws voor toekomstige huurders en omwonenden. ‘De nieuwe regels betekenen dat de gemeente betere eisen kan stellen aan de woning. Zo moet er bijvoorbeeld een fietsenstalling en goede geluidsisolatie zijn. De regels zorgen er ook voor dat een verkamerd pand aan eisen moet voldoen om overlast voor de omgeving te voorkomen.’

Het verkamerverbod komt niet uit de lucht vallen. Omwonenden van studentenpanden in de stad klagen al jaren over overlast. Zij ergeren zich onder meer aan lawaai, rotzooi in voortuinen en massa’s fietsen op de trottoirs. Hun eigen woningen zouden door die overlast minder waard worden.

Dit artikel van Daan Rieken verscheen eerder in De Gelderlander.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!