Nijmegen stopt met controles op illegale kamers: bang voor schadeclaims

09 mrt 2020

De gemeente Nijmegen controleert dit jaar niet meer op illegaal verkamerde panden, veelal studentenhuizen. Klachten van buurtbewoners over overlast worden wél opgepakt. Nijmegen maakt voorlopig even pas op de plaats, omdat zij in de juridische strijd in drie zaken in het ongelijk is gesteld door de rechtbank in Arnhem.

De rechter oordeelde dat huiseigenaren geen vergunning nodig hebben om een koopwoning op te splitsen voor kamerverhuur.

Nijmegen schort nu de controle op uit vrees voor mogelijke schadeclaims. Kamerverhuurders zouden bij de gemeente de rekening kunnen neerleggen van misgelopen inkomsten als achteraf blijkt dat het gemeentebeleid niet rechtsgeldig zou zijn.

Ook zouden kamerhuurders mogelijk onterecht op straat komen te staan. Nijmegen wacht daarom nu de uitspraak af in het hoger beroep bij de Raad van State. Die procedure duurt minimaal een jaar, staat in de brief aan de gemeenteraad.

Chaos

‘Het is nu echt een chaos. Het beleid faalt. Het fundament was verkeerd, daar is steeds op voortgebouwd en nu stort het als een kaartenhuis in’, reageert Ralf Nieuwenhuijsen van Kamerbreed, een platform van bewonersorganisaties die strijdt tegen verkamering en overlast. Kamerbreed wil nu een algehele stop van nieuwe vergunningen.

Verantwoordelijk wethouder Harriët Tiemens ziet daar niets in. ‘Wat bereik je daarmee? Het illegaal verkameren zal doorgaan.’ De wethouder benadrukt dat andere studentensteden als Utrecht, Eindhoven en Groningen met hetzelfde probleem worstelen. ‘We kijken naar elkaar, maar geen enkele studentenstad heeft het Ei van Columbus, we zijn ook gebonden aan landelijke regels. Het is een Gordiaanse knoop.’

De gemeente ging in de eerdere rechtszaken de mist in door onvoldoende te beargumenteren waarom pandeigenaren überhaupt een vergunning moeten hebben. Er is te weinig aangetoond dat er woningnood is in de stad. In het hoger beroep vraagt Nijmegen de rechter om de dertig juridische procedures die al lopen, ook meteen te beoordelen op basis van de nieuwe huisvestingsverordening van 2020.

Overlast

Eén op de drie kamerverhuurpanden die vorig jaar zijn gecontroleerd, had geen vergunning en is daarmee illegaal, zo bleek recent uit een rapportage kamerverhuur 2019 van de gemeente. Nijmegen voert al meer dan twee jaar een verbeten strijd tegen het illegaal opsplitsen van huizen in studentenkamers en de overlast die daarbij hoort.

Met name in en rond het centrum zorgt het toenemende aantal panden dat wordt omgebouwd tot studentenhuizen voor veel discussie. De balans is zoek, klinkt het in veel straten, en de overlast (geluid, rommel) is te groot. Overigens neemt het aantal klachten af, dankzij intensievere controles op overlast. Vorig jaar kwamen 272 klachten binnen bij het meldpunt. In 2018 waren er nog 433 klagers, zo bleek uit de rapportage van de gemeente Nijmegen.

Dit artikel van Jacqueline van Ginneken verscheen eerder in de Gelderlander.

3 reacties

  1. Ook ambtenaar schreef op 12 maart 2020 om 13:09

    Illegaal betekent in strijd met de wet. Dat de gemeente al die panden niet durft aan te pakken betekent dat ze inmiddels zelf niet meer van de illegaliteit van alle gevallen overtuigd is. En ze hebben zich ruim laten adviseren door duur betaalde advocatenbureaus. Overigens is een vriend van mij ook in het gelijk gesteld bij de rechter. In zijn geval werd de hardheidsclausule niet goed toegepast door de gemeente. Kennelijk kan je die hardheidsclausule niet koppelen aan een specifiek belang (in dit geval huisvestingsbelang) zoals wethouder Tiemens deed. De facto komt dat er namelijk op neer dat de hardheidsclausule buitenspel wordt gezet. Dat had de gemeente moeten weten want dat staat zo in de wet. In alle eerlijkheid kende ik dat wetsartikel ook niet. Ik heb het eerder gezegd: er zijn zoveel dingen die juridisch niet kloppen dat het schip wel ergens strand.

  2. Kamerbreed Nijmegen schreef op 13 maart 2020 om 06:46

    Omdat handhaving op illegale panden is opgeschort tot dat de Hoge Raad heeft besloten focussen wij ons op het bestrijden van de overlast. Wat moet u doen als u overlast ervaart?
    Stap 1 meld het bij de ODRN via https://www.odregionijmegen.nl/onderwerp/kamerverhuur/overlast-kamerverhuur-melden/
    Vervolgens bij herhaling m.a.w. uw klacht is niet naar tevredenheid opgelost dient u een handhavingsverzoek in bij het college van B&W van Nijmegen middels een schriftelijk verzoek. Vind hierover meer informatie op http://www.handhavingsverzoek.nl/
    Samen krijgen wij het voor de lokale overheid onbeheersbare wel onder controle!

  3. Ook ambtenaar schreef op 13 maart 2020 om 18:15

    De Hoge Raad gaat hier niet over maar de Raad van State. Als je dat nog niet weet als Kamerbreed….
    En dat overlast aangepakt moet worden lijkt me ook overduidelijk. Het probleem is dat we inmiddels in dit land zo dicht op elkaar wonen dat er veel overlast is. Niet alleen van (een klein deel van de) studenten, maar ook van druggebruikers, zwervers, voetbalhooligans, hardrijders en noem maar op. Voordeel van die studenten is nog, dat ze later werk voor ons gaan doen wat niet iedereen kan. Ik sprak laatst een vrouw die een studentenhuis naast zich had. Vond ze wel makkelijk want kinderoppas kon ze altijd krijgen. Er zitten onder studenten natuurlijk ook heel veel leuke en sociale jongeren. En dat ze een keer overdrijven geloof ik gelijk. Doen de kinderen van Kamerbreed dat dan soms niet?

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!