Nijmegen wil meer geld voor aanpak illegale studentenhuizen

27 jun 2019

De strijd tegen illegale studentenhuizen in Nijmegen verloopt stroef. Dat blijkt uit een evaluatie van het college van burgemeester en wethouders. Het college wil dat meer geld vrijkomt voor de aanpak van illegale verkamering in de stad, zeker met de drukke zomermaanden voor de boeg.

De evaluatie kwam woensdagavond aan bod in de Nijmeegse gemeenteraad. Exact één jaar geleden begon Nijmegen de jacht op illegale studentenhuizen en dubieuze huisjesmelkers. De boodschap was helder: wie geen vergunning heeft voor verkamering, moet per direct stoppen met verhuur.

Wethouder Harriët Tiemens wees vijf wijken aan waar het meest overlast bestond: daar zou de omgevingsdienst als eerste moeten controleren en – waar nodig – ingrijpen. Vorig najaar is een begin gemaakt met controles in de wijken Bottendaal en Nijmegen-Oost.

Die controles gaan in een te langzaam tempo, constateert het college nu. Dat heeft te maken met het intensieve karakter van die inspecties, stelde Tiemens gisteravond: ‘Om de intensiteit van de controles hoog te houden, is meer capaciteit nodig. En meer capaciteit gaat gepaard met meer geld.’

Daar komt nog eens bij dat verhuurders van illegale panden vaak naar de rechter stappen om beslissingen aan te vechten. Ook die juridische procedures kosten veel tijd en geld, aldus het college.

Drukke zomer

En juist daar wringt de schoen: vorige week werd duidelijk dat Nijmegen miljoenen minder ontvangt van het Rijk en de broekriem behoorlijk moet aanhalen. Het is dus maar zeer de vraag of extra geld beschikbaar is voor de aanpak van illegale verkamering. Volgende week debatteert de gemeenteraad daarover.

In de evaluatie neemt het college wel al een schot voor de boeg: verhuurders die vanaf volgend jaar een vergunning aanvragen om een pand te mogen verkameren, moeten per aanvraag 300 euro meer betalen. Op die manier hoopt Nijmegen 25.000 euro extra binnen te halen. Omdat vorig jaar is gebleken dat tijdens de zomermaanden de meeste overlastmeldingen bij de politie en omgevingsdienst binnenkwamen, wil het college kijken of ook op korte termijn geld vrij te maken is voor extra controles.

Lef tonen

De evaluatie werd grotendeels positief ontvangen door de gemeenteraad. Wendy Grutters (Stadspartij DNF) en Charlotte Brand (PvdA) pleitten voor meer aandacht voor overlastmeldingen van buiten de vijf ‘probleemwijken’. Volgens Brand is overal in de stad ingrijpen te duur: ‘Maar het evenwicht is in een aantal wijken totaal zoek. Het college moet daarom scherpe keuzes maken: pak de overlast aan op basis van meldingen, niet op basis van de vijf prioriteitswijken.’

Ralf Nieuwenhuijsen, voorzitter van bewonersplatform Kamerbreed, vindt de evaluatie teleurstellend. ‘Ik mis een visie bij het college, het is alleen maar symptoombestrijding.’ Volgens Nieuwenhuijsen is er maar één echte oplossing: ‘Meer bouwen. Zowel voor studenten als voor starters. Nijmegen moet lef tonen. Dat is de enige manier om echt iets te veranderen.’

Dit artikel van Stephen Friedrichs staat vandaag in De Gelderlander.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!