Nijmegen wil meer studenten naar Dukenburg en Lindenholt, maar ziet niets in kamerquotum

16 sep 2021

Nijmegen moet studenten meer stimuleren om in stadsdelen als Dukenburg en Lindenholt te gaan wonen. Dat is één van de speerpunten uit de evaluatie over het Nijmeegse kamerverhuurbeleid, die deze week is verschenen.

Op die manier kunnen populaire studentenwijken als Bottendaal en Oost meer worden ontlast, zo is te lezen in de evaluatie. Een van de middelen die daarvoor ingezet kan worden is het quotum, waarbij een maximum percentage van een wijk bestemd is voor kamerverhuur. In een aantal Nederlandse studentensteden gebeurt dit al.

Nijmegen ziet daar echter niets in, zo laat het college van burgemeester en wethouders weten. ‘Het kamerverhuurbeleid wordt met een maximum percentage kamerverhuur een stuk strenger. Het is redelijk te veronderstellen dat een quotum verkamering sterk beperkt. Hiermee komt onze doelstelling om kamerverhuur niet onmogelijk te maken onder druk te staan.’

De gemeente wil wel op andere manier ‘vol inzetten’ op betere spreiding van studentenwoningen in de stad. Dat gebeurt onder meer met zogenoemde mixcomplexen, waarbij studenten en anderen samen in een pand wonen en bijvoorbeeld een keuken of badkamer delen.

Raad van State

Nijmegen heeft de laatste jaren behoorlijk in de maag gezeten met de wildgroei van illegale studentenhuizen, en overlast die daarmee soms gepaard gaat. In 2018 kondigde toenmalig wethouder Harriët Tiemens (GroenLinks) een streng beleid aan: ieder illegaal studentenhuis moest voortaan een vergunning bij de gemeente aanvragen. Gebeurde dat niet of werd een vergunning geweigerd, dan volgde sluiting van het studentenhuis.

Uit de evaluatie blijkt echter dat de afgelopen jaren geen enkel illegaal verkamerd pand in Nijmegen is gesloten door de gemeente. Wel volgde een aantal rechtszaken tussen pandeigenaren en de gemeente. Nijmegen trok uiteindelijk bij de Raad van State, de hoogste bestuursrechter van Nederland, aan het kortste eind: het strengere beleid uit 2018 was ten dele gestoeld op onjuiste juridische grondslagen.

Nijmegen werkt inmiddels aan een nieuw beleid, waarbij ongewenste verkamering in de stad alsnog aan banden kan worden gelegd.

Pappen en nathouden

Ralf Nieuwenhuijsen van Kamerbreed, een platform dat ageert tegen illegale kamerbewoning, reageert teleurgesteld op de evaluatie. ‘Ik snap niet waarom de gemeente in afwachting van het nieuwe beleid nu al niet doorpakt met bijvoorbeeld een quotum in bepaalde wijken. Dat lost écht iets op. Dit is pappen en nathouden.’

Over het plan van meer spreiding van studenten in de stad is Nieuwenhuijsen echter wel te spreken. ‘Maar dan moet de gemeente ook zelf zijn steentje bijdragen en samen met studentenhuisvester SSH& daar ook actief kamers en studio’s bouwen.’

Dit artikel van Stephen Friedrichs stond eerder in De Gelderlander.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!