Nijmegen wordt steeds meer een vrouwenstad

18 apr 2018 , ,

Op de Nijmeegse campus lopen meer vrouwelijke dan mannelijke studenten rond. En dat al bijna dertig jaar. Dat zie je terug op de campus, maar ook in de stad. 60 procent van de twintigjarige Nijmegenaren is vrouw. Alle reden voor Vox om een vrouwenspecial te maken.

Je zou verwachten dat de universiteit er wel een regel aan zou wijden in haar jaarverslag. Maar er wordt in dat verslag van 1989 met geen woord over gerept. Terwijl de campus dat jaar voor het eerst in de geschiedenis meer vrouwelijke dan mannelijke studenten telt. Je kunt het omslagpunt alleen afleiden uit de cijfers. De teller staat in 1989 op 11.931 studenten, waarvan 51 procent vrouw is. Een keerpunt, want daarna loopt het percentage alleen maar op.

Inmiddels zijn de vrouwelijke studenten op de Nijmeegse universiteit dik in de meerderheid: 57 procent van de studenten is vrouw. Dat moet wel effect hebben op de campus en de stad. Op de campus zijn de mannen op de Faculteit der Sociale Wetenschappen, zeker bij pedagogiek en psychologie, een vreemde soort geworden. Ook bij geneeskunde, letteren en rechten zijn de vrouwen veruit in de meerderheid.

Uitschieter

In een relatief kleine stad als Nijmegen zie je die scheve verdeling onmiddellijk terug in de stadsbevolking. In Nijmegen wonen op iedere 100 mannen 106,7 vrouwen. Vergelijk dat met het gemiddelde in Nederland: op iedere 100 mannen zijn er 101,55 vrouwen.

Illustratie: Roel Venderbosch

Vooral in de leeftijdscategorie 18-25 jaar zijn ze in de meerderheid. Met als grootste uitschieter de twintigjarigen: 60 procent van de Nijmegenaren in die leeftijd is vrouw. Alleen Maastricht komt van de universiteitssteden aan een even hoog percentage. In totaal wonen er ongeveer 2400 vrouwelijke twintigjarigen in Nijmegen, tegenover 1600 mannelijke: op iedere drie vrouwen in die studentenleeftijd zijn er dus twee mannen.

Als jonge onderzoekers (promovendi) zijn de vrouwen ook nog in de meerderheid, maar bij elke trede omhoog op de carrièreladder van de wetenschap, neemt het aandeel vrouwen af. Wil je daar echt iets aan veranderen, dan is een beter klimaat voor vrouwelijke wetenschappers op de campus nodig, zegt hoogleraar Gender en diversiteit Marieke van den Brink.

Gemeenteraad

De Nijmeegse gemeenteraad telt zestien vrouwen. Logisch, zou je denken, met al die hoog opgeleide vrouwen in de stad. Toch is het niet zo dat de gemeenteraad meer vrouwen ging tellen naarmate meer vrouwelijke studenten de campus bevolkten. Helemaal niet. De Nijmeegse gemeenteraad liep tot voor kort zelfs achter bij andere steden met een overschot aan vrouwelijke studenten, zoals Utrecht, Leiden en Maastricht.
Alleen Eindhoven (20 procent vrouwelijke raadsleden) en Enschede (24 procent) scoorden vier jaar geleden slechter dan Nijmegen. En dat zijn steden met een technische universiteit, waar verhoudingsgewijs meer jongens studeren.

De vrouwenspecial van Vox staat morgenvroeg online en ligt ’s middags in de bakken.

6 reacties

  1. RT schreef op 18 april 2018 om 13:22

    Tja, het is blijkbaar alleen een probleem als ergens meer mannen dan vrouwen zijn, dan is het seksisme enz (tenzij het een gevaarlijk beroep is natuurlijk, 99% mannelijke slachtoffers van bedrijfsongevallen is blijkbaar prima)

    Maar andersom is lekker modern en “het gaat de goede kant op” of zo.
    Genderstudies is geen academisch onderzoeksgebied maar gesubsidieerd activisme.
    Maakt eens te meer duidelijk dat feminisme absoluut niks met gelijkheid te maken heeft.

    • Annemarie Haverkamp schreef op 18 april 2018 om 15:39

  2. Dennis schreef op 18 april 2018 om 18:10

    Nogal flauw Annemarie,
    Op een later moment een mannenspecial zou juist ook een kans zijn om te laten zien dat je om gelijkheid en om de mannelijke studenten geeft.
    Precies wat RT zegt, het schijnt niemand te boeien als er ergens meer vrouwen zijn maar andersom is het blijkbaar een probleem.
    FYI Gelijkheid is 50/50 (of in elk geval in de buurt) en niet 60/40.

    Maar jij bent natuurlijk journalist, wil deugen en het narratief van ‘ongelijkheid treft alleen vrouwen’ in stand houden.

    • Annemarie Haverkamp schreef op 19 april 2018 om 06:57

      Lees de special eerst even (je oordeelt zonder dat je weet wat er in het magazine staat – het verschijnt vandaag). Het thema ‘vrouwen’ betekent niet dat er geen woord over mannen in staat.

  3. Roberto schreef op 19 april 2018 om 07:47

    Ach jee, arme Dennis. Zoveel onrecht. Je lijkt me alvast een goede kandidaat voor een special over Dennisen.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!