Nijmegenaren roeren zich in discussie overlast studenten
Donderdag publiceerde De Gelderlander een artikel over de overlast van studenten in Nijmegen, wat tot een groot aantal reacties op de website leidde. Het onderwerp is dankzij het vorig jaar opgerichte platform Kamerbreed, dat ageert tegen de overlast, opnieuw hoog op de agenda gekomen.
Tijdens de Nijmeegse raadsvergadering afgelopen woensdag kwam een aantal bewoners weer in opstand. Een bewoonster nodigde de raadsleden zelfs uit om twee weken te komen logeren: ‘Dan zult u zien dat ik niet overdrijf. Het gaat écht tot diep in de nacht door.’ Ook heeft Kamerbreed opnieuw bij de politiek aan de bel getrokken.
Het artikel in De Gelderlander levert tot dusver 43 online reacties op van meestal boze Nijmegenaren. Een zekere Jan reageerde vanochtend dat de bestuurders van Nijmegen moeten zorgen dat het centrum niet verandert in een ‘studentengetto’. Voor een goed evenwicht van bewoners is het van belang dat er direct grenzen gesteld worden. ‘Er moet nú ingegrepen worden: geen vergunningen meer verstrekken!’ Ook Gerard geeft de schuld aan de gemeente: ‘Bij drie kilometer te hard rijden, is de gemeente wel in beeld.’
Vreemde wezens
Veel lezers leggen het probleem bij de studenten zelf. Studenten worden ‘vreemde wezens’ genoemd ‘die niet kunnen en willen luisteren’. De fietsen worden half over de stoep geplaatst, er liggen stapels vuilniszakken voor de deur en er is sprake van overbewoning. Een bewoner van de Molenstraat heeft het, naar eigen zeggen, erg zwaar: ‘Vernielingen, diefstallen, ondergekotste stoepen en herrie waarbij dierentuingeluiden nog beschaafd klinken.’ Lezer ‘De papa’ vindt dat het probleem niet bij studenten ligt, maar dat er sprake is van een algehele trend. ‘Nederland wordt vanaf de jaren 90 steeds asocialer.’ ‘Ouwe knarrige opa’ vindt dat er geen moraal en respect meer is.
Zowel Wouter als Sjaak vinden veel van de reacties overdreven. Wouter merkt op dat er een hoop studenten zijn die zich wel normaal gedragen en dat ook veel ‘gewone mensen’ het soms nodig vinden om ’s nachts op straat te schreeuwen. De echte probleempanden moeten volgens Sjaak aangepakt worden, maar met verreweg de meeste gaat het prima.
Een reactie van ‘De vrolijke bewoner’ legt een deel van de schuld bij de SSHN: ‘De technische dienst van de SSHN vond dat ik het diplomatiek met de overlastplegers moest oplossen, iets wat ik allang geprobeerd had. En op een brief heeft de SSHN nooit gereageerd’ De gemoederen lopen zo hoog op dat zelfs ‘softe groenlinksers en de SP’, ‘Geert’, ‘de provo’s’ en ‘de Russen en Poetin’ bij de discussie worden betrokken.
Nog één reactie: ‘Laten we studeren afschaffen. En voetbal. En muziek. En de vierdaagse. De kermis. Het station. Kerkklokken. Binnenschippers. Vogeltjes. Krekels. En als er dan niets meer te horen is, zijn jullie dan ook eindelijk eens een keer stil?’ (Lezer M.) / Margot Maas
joost schreef op 5 september 2014 om 19:52
Interessante reacties op de site van de Gelderlander. Meerdere reacties beginnen in de trant van: “In mijn tijd…”, met daarna een lovende opmerking over het Nijmegen of Nederland van 10/20 jaar geleden. Wat deze mensen niet door hebben is dat deze dingen 20 jaar geleden ook al wel speelden. Maar toen waren ze zelf nog jong, en hadden niet door dat ze zelf ook overlast veroorzaakten en waren toleranter tegen geluidsoverlast e.d.
Ik probeer de problemen niet goed te praten, maar vind dat de meerderheid van de reacties op de problemen nogal overdreven zijn.
Als geparkeerde fietsen op een stoepje al zo’n grote ergernis zijn, heeft men dan niet door hoe geweldig goed we eigenlijk hebben? Altijd maar klagen, terwijl we in zo’n fantastische stad wonen!
W.P. schreef op 6 september 2014 om 14:07
Die lui van Kamerbreed betrekken steeds partijen in hun problemen die er niets mee te maken hebben. De gemeente moet gewoon optreden tegen overlastveroorzakers, of het nu studenten zijn of niet. Met het ophouden vergunningen te verstrekken benadeel je ook welwillende huurders en verhuurders. Waarom de SSHN als verhuurder bij problematiek tussen hun huurders en andere buurtbewoners moet worden betrokken, is ook onduidelijk.; een verhuurder heeft immers niet zoveel te zeggen over het gedrag van zijn huurders.
Bel bij overlast gewoon de politie. Als die niets doet, zit daar het probleem en kun je daar over zeiken. Dan benadeel je in elk geval geen mensen die zich wel netjes aan de regels (willen) houden.