Nobelprijswinnaar in Wijnfort Lent

18 jun 2015

De Amerikaanse econoom en Nobelprijswinnaar Vernon Smith is in Nijmegen. De man die laboratoriumexperimenten introduceerde in de economie houdt morgen een lezing in Wijnfort Lent. 

Foto: Steven Dopolo
Waarom nemen mensen onlogische beslissingen over geld? Foto: Steven Dopolo, Creative Commons

Waarom nemen mensen onlogische beslissingen in een situatie waarin ze geld kunnen verdienen? Hoe maken mensen keuzes als het gaat om beleggen in aandelen en obligaties? Bij dit soort beslissingen spelen zo veel factoren een rol dat het moeilijk is de vinger te leggen op de doorslaggevende factor. Lang geleden hebben de economen daarom voor dat soort vragen de onderzoeksmethode overgenomen van de bèta’s: experimenteren in een laboratorium. Want alleen zo kun je de factoren controleren die je níet wilt onderzoeken. In het lab van de economen worden de proefpersonen in een situatie gebracht waarin ze beslissingen moeten nemen.

Vernon Smith
Vernon Smith. Foto: Cato Institute

Crisis
Morgen houdt Nobelprijswinnaar Vernon Smith (87 jaar), die de labmethode in de economie introduceerde, een lezing in Wijnfort Lent. Smith is op uitnodiging van de Faculteit der Managementwetenschappen op dit moment al aanwezig op het driedaagse congres Experimental Finance. Hoogleraar Internationale economie Eelke de Jong heeft hem al horen spreken. ‘Hij was duidelijk aanwezig. Hij had commentaar op andere sprekers en maakte zinvolle opmerkingen over het verschil tussen individueel gedrag en groepsgedrag. Ik ga morgen zeker ook naar zijn verhaal luisteren. De titel van zijn lezing suggereert dat hij het zal gaan hebben over experimenteren in tijden van crisis. Daar ben ik wel benieuwd naar: in hoeverre kun je crisisachtige situaties simuleren in een lab?’

Smith begon al in de jaren vijftig met het opzetten van economische experimenten. ‘Bijzonder is dat hij er in de jaren zestig mee door ging, toen dat not done was, en het vandaag de dag algemeen gebruik is in de economie. Wij hebben hier op de afdeling ook een experimental lab.’ De econoom is niettemin bescheiden gebleven, is de ervaring van De Jong. ‘Hij is goed aanspreekbaar. Ik heb ook gehoord dat hij helemaal geen honorarium wilde hebben. Daar zou een econoom als Krugman echt geen genoegen mee nemen.’ / Martine Zuidweg

De lezing van Vernon Smith begint om 13.00 uur in Wijnfort Lent. Om 12.30 uur rijdt er een bus vanaf de achterkant van het Grotiusgebouw. Om 14.45 uur rijdt de bus weer terug. Deelname en vervoer is gratis, wel even aanmelden.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!