Nobelprijswinnaar speelt op orgel Stevenskerk

30 sep 2015

Nobelprijswinnaar Jean-Marie Lehn krijgt vandaag op de campus de eerste van een nieuwe Nederlandse scheikundeprijs. Maar eerst mag hij zich uitleven op het orgel van de Stevenskerk. Een extra cadeautje voor de Fransman die vandaag 76 jaar wordt.

Foto-onderschrift: Jean-Marie Lehn, zoon van een orgelbouwer en zelf orgelspeler, mocht vanochtend spelen op het monumentale Königorgel van de Stevenskerk, een al oude wens van de Nobelprijswinnaar. Foto: Erik van 't Hullenaar.
Jean-Marie Lehn, zoon van een orgelbouwer en zelf orgelspeler, mocht vanochtend spelen op het monumentale Königorgel van de Stevenskerk, een al oude wens van de Nobelprijswinnaar. Foto: Erik van ’t Hullenaar.

Iemand die niets minder dan de Nobelprijs op zak heeft, wat moet die met nóg een prijs, zou je denken. Maar toen Jean-Marie Lehn werd gebeld met de mededeling dat hij de eerste Nederlandse prijs voor supramoleculaire chemie zou krijgen, was hij direct enthousiast. ‘Hij zei: “Ik zeg alles af en zal er zijn”’, vertelt Roeland Nolte, emeritus hoogleraar aan de Radboud Universiteit.

De Franse Nobelprijswinnaar heeft namelijk wel iets met Nederland. Nederlandse chemici zijn sterk op het gebied dat Lehn vanaf de jaren tachtig van de vorige eeuw heeft opgebouwd: de supramoleculaire chemie. ‘Hij noemt ons altijd als een voorbeeld van innovatief onderzoek’, zegt Nolte.

Grondlegger
Nijmeegse scheikundigen begonnen samen met collega’s uit Eindhoven en Groningen een onderzoekscentrum op het gebied van de supramoleculaire chemie, na een toekenning van een zwaartekrachtsubsidie van ruim 26 miljoen euro. Een klein deel van dit geld hebben de wetenschappers gereserveerd voor de Nederlandse prijs voor supramoleculaire chemie. Nolte: ‘We zijn van plan de prijs elk jaar uit te reiken. Zeker ook aan jonge, veelbelovende onderzoekers, maar we vinden het bijzonder om de eerste aan de grondlegger van de supramoleculaire chemie te geven.’

Jean-Marie Lehn heeft de afgelopen dagen de Groningse en Eindhovense universiteiten bezocht, als onderdeel van het lectoraat dat aan de prijs is verbonden. Vanmiddag kreeg hij in de aula van de Radboud Universiteit de prijs uitgereikt, waarna hij een openbare lezing uitsprak, met de titel ‘Perspectives in Chemistry, Towards Complex Matter’. / Martine Zuidweg

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!