Nog altijd krijgen honderden vluchtelingen hier taalles
Honderden vluchtelingen volgen aan de lopende band taalcursussen bij Radboud in’to Languages in het Erasmusgebouw. Deze week is toetsweek. ‘Door de zenuwen heb ik zeker één fout gemaakt’, vreest Hamoud uit Syrië.
‘Leuk.’ Dat is het favoriete Nederlandse woord van Hamada (26) uit Syrië. ‘Het was ook het eerste Nederlandse woord dat ik leerde’, vertelt hij. Samen met Hamoud (27) rookt hij een sigaretje voor het Erasmusgebouw. Ze hebben net examen gedaan: spreken en luisteren in het Nederlands.
‘Nijmegen is the best’
Hoe het ging? Wel goed, denken ze. ‘Maar ja die stress hè’, zegt Hamoud . ‘Door de zenuwen heb ik zeker één fout gemaakt.’
Staatsexamen
De luistertest was multiple choice. Er waren foto’s met vragen als ‘waarom ben je niet op de fiets’? (Antwoord: omdat het regent’) of ‘waarom ben je te laat?’ (Antwoord: omdat de auto kapot ging). De mannen zijn gevlucht uit Syrië en als verplicht onderdeel van hun inburgering moeten ze de taal leren.
‘Nijmegen is the best’, vindt Hamada. Hem werd aangeraden geen Nederlands te leren in een klasje voor vluchtelingen, maar op de Radboud Universiteit. In Syrië studeerde hij Frans. In Nijmegen wil hij doorstuderen tot hij staatsexamen Nederlands kan doen. Om zo zijn kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.
Tempo
Susan Mennen coördineert het onderwijs voor vluchtelingen namens In’to Languages. Noodopvang Heumensoord mag dan alweer een jaar weg zijn uit de stad, het aantal cursisten is niet afgenomen. Honderden vluchtelingen, met name Syriërs, volgen aan de lopende band Nederlandse les in het Erasmusgebouw.
‘Deze week is toetsweek’, vertelt ze. ‘We verzorgen cursussen op elk niveau. Van beginner tot gevorderde. Maar het zijn vooral de hoogopgeleide vluchtelingen die hier instromen.’ Het overgrote deel is van Syrische komaf.
Wie uiteindelijk slaagt voor staatsexamen B2 – het niveau dat Hamada wil behalen – kan in het Nederlands colleges volgen, tentamens maken en de taal spreken. Binnen anderhalf jaar moet dat te doen zijn. ‘Ons tempo ligt hoog’, zegt Mennen.
Herhalen
Hamada en Hamoud zijn bij het begin begonnen, halverwege januari. Woensdag hebben ze examen schrijven en lezen. In mei begint dan de volgende cursus, een niveau hoger. ‘Ik ben hier drie dagen in de week’, zegt Hamada. Hij reist een uur met de bus vanuit Beneden-Leeuwen naar de universiteit. Dan krijgt hij twee uur les. Thuis is hij ook nog minstens twee uur bezig met zijn huiswerk.
Vluchtelingen die bij In’to Languages de taal leren, krijgen een lening van DUO. Als ze slagen, wordt de lening kwijtgescholden.
Hamoud, nu woonachtig in Overasselt, was autotechnicus in Syrië. Hij heeft ook een favoriet Nederlands woord: herhalen. Hij schiet in de lach. Met ‘herhalen’ wordt hij doodgegooid hier op de universiteit. Maar het werkt wel.
Vandaag is de eerste dag van Vox on Tour: de mobiele redactie van Vox is te vinden in de hal van het Erasmusgebouw, met vandaag extra aandacht voor berichten uit de letterenfaculteit.