Nog maar tien masters beste van het land

30 mrt 2015

De Radboud Universiteit mag zich met de nieuwe Keuzegids in de hand nog een jaar de beste ‘brede, klassieke universiteit’ voor masteropleidingen blijven noemen. Tien masters zijn het beste van het land – drie minder dan vorig jaar. De zogeheten etalagemasters scoren wisselend.

Logo-in-de-prijzen-500

Tien masteropleidingen zijn het beste van Nederland. Bovendien gaf de Keuzegids drie opleidingen het stempel ‘topopleiding’- voor opleidingen die minstens 76 van de in totaal 100 punten kregen. Vorig jaar waren dertien opleidingen de beste van het land.

‘Deze ranking is geen doel op zich’, zegt woordvoerder Martijn Gerritsen. ‘Maar het is ieder jaar een goede indicatie van waar het goed gaat en waar juist nog extra aandacht nodig is.’ De Keuzegids baseert zijn oordeel voor zeventig procent op de uitslag van de Nationale Studenten Enquête, voor dertig procent op de mening van de keuringsinstantie NVAO.

De invloed van een goed oordeel in de Keuzegids moet volgens Han Werts, medewerker marktverkenning, strategie en ontwikkeling niet worden onderschat. ’Een substantieel deel van de masterstudenten geeft aan dat ze de ranking in de Keuzegids laten meewegen in hun keuze voor een master. Natuurlijk kun je op de mastervoorlichting of de open dag vertellen dat je een heel goede master aanbiedt. Maar het scheelt stukken als je dat kunt onderbouwen met een goed resultaat in de Keuzegids.’

Niet alle opleidingen zullen echter met het resultaat te koop lopen. Vier opleidingen scoorden een onvoldoende. Het gaat om de masters Planologie, Taalwetenschappen, Europese studies en het cluster Lerarenopleiding op het gebied van talen.

Etalagemasters
De etalagemasters – per faculteit is één master aangewezen die extra gepromoot wordt – scoren wisselend. De masters Chemistry en Politicologie zijn de beste van het land. Ook Molecular Mechanisms of Disease scoort met 74 punten goed. Van de master Filosofie van een wetenschapsgebied waren niet voldoende studentenenquêtes beschikbaar – de jury vond het voldoende. De master Pedagogische wetenschappen krijgt maar een kleine voldoende (58 punten). Hetzelfde geldt voor Burgerlijk recht (56) en Nieuwe media, taal en cultuur (58), al moet daarbij wel worden opgemerkt dat dit specialisaties zijn, en alleen de overkoepelende masters zijn beoordeeld. / Tim van Ham

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!