Nog meer groen op de campus: het Tiny Forest komt eraan
De campus krijgt er volgende week een strookje groen bij. Achter het Huygensgebouw verrijst een Tiny Forest van 200 vierkante meter. De bedoeling is meer insecten en plantensoorten naar de universiteit te trekken.
Na woensdag is de campus weer een stukje natuur rijker. Op de hoek van park Brakkenstein wordt een Tiny Forest aangelegd. Een Tiny Forest is een klein bos vol met verschillende soorten inheemse planten, struiken en bomen. Het doel is het vergroten van de biodiversiteit. Dat betekent meer vogels, meer insecten en bovenal meer groen. Het concept, bedacht door de Indiase ingenieur Shubhendu Sharma, is een aantal jaar geleden door het Instituut voor Natuurbescherming naar Nederland gehaald met het idee de kloof tussen mens en natuur te verkleinen. En met succes: Nederland kent ondertussen al meer dan honderd van deze kleine sprookjesbossen.
‘Ik dacht: dit is geweldig, waarom doen wij dat niet?’
Een van de aanstichters van het Nijmeegse project is adviseur milieu en duurzaamheid Guido van Gemert, die zich al langer bezighoudt met de biodiversiteit op de campus. ‘Een paar jaar terug las ik een artikel over hoe slecht het gaat met de insecten in Nederland. Insecten zijn belangrijk in de natuur. Ze houden de bodem schoon en dienen als voedsel voor andere dieren. Ik wist dat we daar op de campus iets mee moesten doen. Ik raakte in gesprek met collega’s en die waren gelijk enthousiast.’
Eind 2019 kreeg hij het idee om een Tiny Forest op de campus te planten. ‘Tijdens een biodiversiteitsdag kreeg ik een virtualreality-bril op waardoor ik opeens midden in een Tiny Forest stond. Ik dacht: dit is geweldig, waarom doen wij dat niet?’ Het project is een samenwerking tussen het Instituut voor Natuurbescherming, de Radboud Universiteit en het Radboudumc.
26 soorten
Met 26 soorten flora op 200 vierkante meter moet er woensdag aardig wat werk verzet worden. Omdat de grond vooraf al bewerkt is, denkt projectleider Thomas Maatjens dat de aanleg binnen één dag moet lukken. ‘Alles wat we planten is niet hoger dan 80 centimeter, dus we hoeven geen gaten van een meter diep te graven. Aan de planten zit een klein kluitje en dat steken we zo in de grond.’
De hoop is dat de planten elkaar tijdens hun groei zullen versterken en dat de grootste bomen binnen vier jaar een dak vormen boven alles wat lager bij de grond groeit. Rondom het bos komen bankjes zodat behalve egels en vogels ook mensen van het nieuwe stukje groen kunnen genieten.
Paddenstoelen
Het Tiny Forest is maar één van de vele projecten om de biodiversiteit op het universiteitsterrein te stimuleren. Wie bijvoorbeeld goed oplet, ziet dat niet al het gras op de campus kort wordt gemaaid. ‘Ook dat heeft een specifiek doel’, legt Van Gemert uit. ‘In kort gemaaid gras kan niks bloeien of leven. Dus laten we het waar het kan zo veel mogelijk met rust. Om diezelfde reden laten we gesnoeid hout op verschillende plekken liggen. Daar groeien dan weer paddenstoelen op.’
Nog een tip van Van Gemert om zelf bij te dragen aan meer biodiversiteit: ‘In plaats van de tuin in november op te ruimen kan je het bladafval beter laten liggen tot maart. Zo hebben verschillende dieren een plek om de winter door te brengen. En als bijkomend voordeel hoef je niet in de kou in de tuin te staan werken.’
Student schreef op 12 maart 2021 om 16:49
Leuk initiatief, maar waarom zijn die bomen bij het Maria Montessori langs het pad naar Brakkenstein eigenlijk gekapt? Komt daar ook zoiets?
Jan Scholten schreef op 12 maart 2021 om 17:04
Door een storm in 2018, twee droge zomers en een infestatie van letterzettertjes was een groot gedeelte van het bos onherstelbaar beschadigd geraakt. Om de veiligheid van mens en dier te waarborgen (vallende takken op het fietspad bijvoorbeeld) hebben ze besloten een deel van het bos te ruimen.
Job Verwaaij schreef op 13 maart 2021 om 21:35
De kap van al deze bomen heb ik ook niet begrepen. Natuurlijk begrijp ik de veiligheidsoverwegingen en de eventuele kap van deze bomen naast het verharde pad dat de bossage doorkruist vanaf de Houtlaan. Ik vraag me wel af of het nodig was om de bomen dieper in de bossage ook om te halen, of dat het stuk niet gewoon (tijdelijk) afgezet kon worden voor wandelaars. Dood hout is voor veel insecten de ideale plek, het insectenhotel van de natuur zelf. Vogels zijn er dan ook weer bij gebaat. Daarnaast was de natuur zelf al bezig met het vervangen van deze dode bomen en verschillende jongen bomen kwamen al weer op tussen de dode bomen door. Voor zo ver ik het heb gezien hebben een flink aantal van deze jonge bomen ook het veld moeten ruimen voor, of op zijn minst te lijden gehad onder, het en masse én onnodig weghalen van de dode bomen.
Het creëren van een Tiny Forest op de campus is verder natuurlijk een geweldig initiatief. Sterker nog, waarom zou je het er bij eentje van 200 vierkante meter laten op een campus van een vierkante kilometer?
Marion Grigo-Odenthal schreef op 12 maart 2021 om 17:58
Wat een geweldig goed initiatief!!!!!
Brigitte Grigo schreef op 12 maart 2021 om 18:07
Super project!
Brigitte Grigo schreef op 12 maart 2021 om 18:09
Super project
Marit Verbeek schreef op 18 maart 2021 om 18:35
Mooi geschreven Jan!
Nco ten Brink schreef op 13 maart 2021 om 19:39
Leuk initiatief, maar om de biodiversiteit op de campus te verbeteren zul je moeten investeren in ecologisch verbindingen tussen bestaand groen en met het zogenaamde ‘sprookjesbos’.
Campus&Facilities schreef op 15 maart 2021 om 20:09
Dank voor de positieve reacties. M.b.t. de kap van bomen verwijs ik graag naar een eerder artikel: https://www.voxweb.nl/nieuws/ingrijpende-kap-van-sparren-door-droge-zomers-en-kevers. Daar waar een bos openbaar toegankelijk is, hebben en voelen wij als Campus&Facilities de plicht om de campus veilig te houden. Inmiddels zijn in dit genoemde gebied tientallen nieuwe bomen geplant en laten we hier deels de natuur ook zijn eigen gang gaan. Een Tiny Forest is geregistreerd en moet voldoen aan diverse eisen, zie ook https://www.ivn.nl/tinyforest. De campus is natuurlijk ons Big Forest en de komende jaren zal verder worden geïnvesteerd in onze groene campus, de biodiversiteit en het (gezonde) gebruik van deze bijzondere vierkante kilometer Nijmegen!
Nco ten Brink schreef op 22 maart 2021 om 17:15
Er zijn in het bos bij Maria Montessori inderdaad 13 bomen geplant. Er is echter geen sprake van de natuur zijn gang te laten gaan. Het gebied is momenteel bijna helemaal omgeploegd….