NWO over nieuw fonds dat internationale wetenschappers binnen moet halen: ‘We gaan alleen naar excellentie kijken’
-
Foto: Johannes Fiebig
Internationale topwetenschappers die vanwege geopolitieke spanningen willen verhuizen zijn welkom in Nederland. Vorige week gaf minister Bruins onderzoeksfinancier NWO de opdracht om hiervoor zo snel mogelijk een fonds in het leven te roepen. 'Met 20 miljoen euro kunnen we twintig mensen hierheen halen, met 40 miljoen euro zijn het er veertig', reageert NWO-voorzitter Marcel Levi op de plannen.
Enerzijds bezuinigt minister Eppo Bruins honderden miljoenen op de wetenschap, anderzijds wil hij een NWO-fonds oprichten om topwetenschappers naar Nederland te halen als ze door “toenemende spanningen” uit andere landen willen vertrekken.
Vorige week schreef de onderwijsminister in een Kamerbrief dat hij wetenschapsfinancier NWO heeft gevraagd om zo snel mogelijk een programma op te zetten waarmee de beste wetenschappers naar ons land kunnen worden getrokken.
“Er is op dit moment een grote wereldwijde vraag naar internationaal wetenschappelijk toptalent. Tegelijkertijd verandert het geopolitieke klimaat waardoor op dit moment de internationale mobiliteit van wetenschappers toeneemt. Verschillende Europese landen spelen hierop in en gaan internationaal wetenschapstalent aantrekken. Ik wil dat Nederland mee blijft doen in de voorhoede”, schreef Bruins aan de Kamer.
Ongebruikte potjes
In de praktijk gaat het vooral om onderzoekers uit de Verenigde Staten, waar de regering van Donald Trump zich met censuur, juridisch geweld en plotselinge bezuinigingen tegen de wetenschap keert. En dan met name tegen wetenschap op het gebied van gender, klimaatverandering, vaccins en andere veelal progressieve thema’s.
Het is nog onduidelijk hoe groot het nieuwe fonds wordt. ‘We kijken naar het ministerie van OCW voor een bijdrage’, zegt NWO-voorzitter Marcel Levi in een telefonische toelichting. ‘Ze zijn daar aan het zoeken of ze – oneerbiedig gezegd – nog ergens ongebruikte potjes hebben. Wij doen bij NWO hetzelfde: denk aan restpotjes, afrondingen en onbestede middelen. Maar we nemen ook contact op met wetenschapsfondsen en het bedrijfsleven.’
Hoe groot wordt het fonds, denkt u?
‘Dat weten we dus nog niet. Maar als je hier een topwetenschapper naartoe wilt halen, kost dat al snel een half miljoen tot een miljoen. Dus laten we zeggen: met 20 miljoen euro kunnen we twintig mensen hierheen halen, met 40 miljoen euro zijn het er veertig. Het is niet ondenkbaar. Frankrijk en Duitsland zetten er ook geld voor opzij.’
Hoe gaat NWO het geld verdelen?
‘We moeten het nog uitwerken, maar we willen samenwerken met universiteiten en onderzoeksinstituten. Het worden dus geen persoonsgebonden beurzen. Het idee is dat instellingen een bepaalde topwetenschapper graag willen hebben. We kunnen een financieel zetje in de rug geven, maar diegene moet toch een aanstelling krijgen en daar gaan wij niet over.’
Het plan roept wat cynische reacties op, gezien de bezuinigingen op de wetenschap.
‘Die bezuinigingen op universiteiten vind ik ook verschrikkelijk. Als NWO zijn wij daar pertinent tegen. Maar het is ook onze taak om de wetenschap in Nederland zo goed mogelijk te stimuleren, en dan ligt hier wel een kans. Jarenlang gingen er wetenschappers naar de VS, nu is er sprake van een omgekeerde braindrain.’
Gaat het vooral om Nederlanders die in de VS werken?
‘Het gaat allereerst om Europeanen. Het zal voor Nederlanders relatief gezien makkelijker zijn om hierheen te komen dan voor anderen. Ze kennen de situatie hier, ze hebben meestal wel contacten.’
Zijn die onderzoekers uit de VS zoveel beter dan degenen die hier hun baan verliezen door de bezuinigingen?
‘Geen idee, ik weet niet wie hier hun baan verliezen. Maar universiteiten worstelen hier inderdaad mee: ze moeten tientallen miljoenen bezuinigen, goede wetenschappers krijgen hier minder kansen en dan gaan we topwetenschappers uit het buitenland hierheen halen. Hoe breng je dat in balans?’
Is er veel belangstelling om hierheen te komen?
‘Daar moeten we nog even rustig naar kijken, maar de ervaring in andere landen leert dat er inderdaad best veel belangstelling voor is.’
Maken jullie onderscheid naar vakgebied of is iedereen even welkom?
‘We gaan alleen naar excellentie kijken, is ons voornemen. Het moet om topwetenschappers gaan. Het maakt mij echt niet uit wat hun vakgebied is.’
Harrie van der Gaag schreef op 26 maart 2025 om 10:41
De gewoon goede wetenschappers die weg willen uit de US kunnen barsten.
medewerker schreef op 26 maart 2025 om 12:00
Wat een akelig cynisch plan.
Maar als nu geen uni hier een beroep op doet, dan hebben we binnenkort een ‘ongebruikt potje’ van ’n paar miljoen dat voor andere doeleinden gebruikt kan worden, bijvoorbeeld om jong talent in het hoger onderwijs te houden ipv op straat te zetten!? Oh wacht, die kunnen natuurlijk nu naar Frankrijk of Duitsland gaan, daar is wel geld…
Parker schreef op 27 maart 2025 om 22:53
Dat sarcasme raakt een gevoelige snaar, en terecht. Maar het tekort aan steun voor jonge onderzoekers hier is geen reden om anderen in de kou te laten staan. De oplossing ligt in meer investering, niet in het verdelen van schaarste.
Merel schreef op 26 maart 2025 om 15:37
“We gaan alleen naar excellentie kijken, is ons voornemen. Het moet om topwetenschappers gaan. Het maakt mij echt niet uit wat hun vakgebied is.”
Wat maakt dat iemand “excellent” is? Wat maakt een topwetenschapper top? Complete devotie? Is het niet al keer op keer gegaan over dat mensen die excelleren op de werkvloer dat vaak alleen zo kunnen omdat ze 1) of het geld hebben om hun privéleven zo in te richten dat ze zich volledig kunnen focussen op hun job, en/of 2) thuis een partner hebben zitten die het huishoudelijke en privé leven zo regelt dat ze verder zich alleen maar op hun werk hoeven te focussen.
Is dat dan excellentie? Is dat eerlijk? Bevordert dat nu écht de wetenschap?
Degene die die luxe niet hebben, en zich het niet kunnen permitteren even veel tijd en energie te stoppen in hun werk, zijn die dan simpelweg niet excellent genoeg omdat ze hun volledige potentie niet kunnen benutten? Leveren zij minder belangrijke bijdragen? Wat belonen we dan eigenlijk echt?
Ik moet er trouwens geen tekening bij maken wie dan vaker excellent bevonden wordt en wie niet …
Ju schreef op 27 maart 2025 om 08:36
Waarom zouden die mensen een land verlaten dat geregeerd wordt door extreem-rechts om naar een ander land te gaan dat geregeerd wordt door extreem-rechts… Als ze slim zijn, gaan ze ergens anders heen.
student schreef op 27 maart 2025 om 22:46
Omdat er ook in een ‘land dat naar rechts schuift’ nog plekken zijn waar academische vrijheid wel degelijk wordt gekoesterd. Nederland is niet perfect, maar er zijn enorme verschillen tussen het Amerikaanse en het Nederlandse academische klimaat.
Voor wetenschappers die in de VS te maken hebben met censuur, politieke inmenging of verlies van financiering, kan Nederland nog steeds een veilige en waardevolle plek zijn om hun werk voort te zetten. Het is geen keuze tussen perfect en verdoemd, maar tussen beter en slechter.