Ochtendcolleges mogelijk vervroegd naar half negen
Slecht nieuws voor studerende nachtbrakers en uitslapers: de kans is groot dat de eerste colleges aan de Radboud Universiteit vanaf september 2018 een kwartier eerder beginnen, om half negen. Op deze manier moet de drukke ochtendspits ontlast worden.
Het is iedere ochtend dringen op de route naar Campus Heyendaal. Tussen acht en negen ’s ochtends reizen dagelijks 50.000 tot 60.000 mensen naar de HAN, het ROC, de universiteit en het ziekenhuis. Dat zorgt voor drukte op de wegen, fietspaden, treinperrons en de buslijn naar de campus. Wat vooral onhandig is: de colleges van de HAN en de universiteit beginnen op hetzelfde tijdstip, om 8.45 uur. De bedoeling is dat dat gaat veranderen. Radboudstudenten zullen een kwartier eerder uit bed moeten, terwijl de HAN’ers juist vijftien minuten extra kunnen snoozen.
Het is het meest ingrijpende voorstel van een omvangrijke projectgroep met daarin de vervoerders (NS, Connexion, Arriva, ProRail), instellingen (ROC, HAN, RU, ziekenhuis) en overheden. Zij onderzochten onder andere hoe studenten reizen. De verschillen zijn opmerkelijk. Van de HAN-studenten neemt liefst 12 procent de auto, 67 procent komt met het openbaar vervoer. Radboudstudenten springen het liefst op de fiets (54 procent).
De vervoerders leverden data met daarin het tijdstip van reizen. ‘Daar hebben we vervolgens een big data-achtige analyse op losgelaten’, zegt Carlo Buise, die namens de Arbo- & Milieudienst van de universiteit in de werkgroep zat. ‘Uit de berekening kwam duidelijk naar voren dat het voor de doorstroming het meest gunstig is als de hogeschool een kwartier later begint, en de universiteit een kwartier eerder. Er komen veel meer HAN-studenten met de trein, en het is dus gunstig om die groep naar de rand van de ochtendspits op te schuiven.’
Het advies van de projectgroep is duidelijk. Maar gaat de maatregel in 2018 ook ingevoerd worden? ‘Daar gaan we wel voor, ik zie geen grote bezwaren’, zegt Buise. Het college van bestuur moet het plan uiteindelijk goedkeuren. Ook de medezeggenschap gaat zich nog uitspreken over het voorstel – al is nog niet bekend of die stem alleen adviserend is.
Zeuren
Studenten en vroeg(er) opstaan; dat is niet altijd een gelukkige combinatie, dat beseft ook Matthieu Neet, die namens studentenvakbond AKKU advies gaf aan de projectgroep. ‘Begin 2017 is er een grote mobiliteitsenquête gehouden onder Nijmeegse studenten. Toen gaf 10 procent aan thuis te blijven als het eerste college een kwartier vervroegd wordt. Ik denk dat dat in de praktijk wel meevalt. Sommige studenten zullen een half uur eerder van huis moeten. Dat is vervelend, maar laten we daar alsjeblieft niet onnodig veel over zeuren. Zolang iedereen op tijd op de universiteit kan komen en het plan goed uitgewerkt wordt, lijkt dit vooralsnog de beste oplossing.’
L.J. Lekkerkerk (Hans) schreef op 6 juli 2017 om 14:06
Ach, met al die video-opnamen van hoorcolleges die op ‘college gemist’ alsnog bekeken kunnen worden, krijgen de uitslapers hun kennisdosis toch wel.
Jop schreef op 7 juli 2017 om 12:26
Lijkt me een goed plan. Maar ik vind de tweede grafiek apart, er kunnen toch niet 200 mensen mee op 1 rit?
sterre schreef op 7 juli 2017 om 16:36
Heb je wel eens in die bus gezeten? 😉
Wiskundestudent Britt van Veggel schreef op 9 november 2017 om 21:22
dat lijntje bij ”aantal instappers per rit” suggereert alleen maar dat we het 1e blok gewoon af moeten schatten en lekker vanaf half 11 de boel moeten opengooien.