Oekraïense Marta maakte kennis met Nederlands studentenleven: ‘Ik voelde me minder eenzaam’

03 mrt 2023

Sinds november 2021 biedt Radboud Welcomes Newcomers (RWN) vluchtelingen de kans om verder te studeren en de Nederlandse cultuur te leren kennen. Met behulp van een buddy kunnen studenten die noodgedwongen hun thuisland moesten verlaten de draad weer oppakken.

Een van de studenten die deelnam aan Radboud Welcomes Newcomers (RWN) is de Oekraïense Marta Yeromina. De 17-jarige, die vanwege de oorlog in haar thuisland naar Nederland vluchtte, deed vorig jaar een paar maanden mee aan RWN om een eerste indruk te krijgen van de universiteit na het afronden van haar middelbare school in Oekraïne.

Uitproberen

‘Ik had geen flauw idee wat ik moest verwachten van het Nederlandse studentenleven. Maar tot nu is mijn ervaring erg positief, dus ik hoefde geen twee keer na te denken over waar ik verder wilde studeren’, vertelt Yeromina, die nu een regulier studieprogramma aan de Radboud Universiteit volgt.

‘Ik had geen flauw idee wat ik moest verwachten van het Nederlandse studentenleven’

Deelnemers doen mee aan het project voor een periode van tien weken. Tijdens deze periode kiezen studenten een vak dat hen interessant lijkt, om vervolgens de colleges bij te wonen en ook projecten en opdrachten te maken. Deelname is puur symbolisch: de studenten ontvangen geen studiepunten bij het afronden van een vak. Studenten kunnen zo vaak meedoen als ze willen om zo een idee te krijgen van hoe verschillende vakken eruitzien. Om deel te nemen moeten de vluchtelingen de Engelse taal beheersen en in ieder geval de middelbare school hebben afgerond.

Marta Yeromina

Buddy

Binnen het project spelen buddies, reguliere studenten die optreden als mentor voor de deelnemers aan het project, een grote rol. Ze komen samen met de studenten wekelijks (of op afspraak) om eventuele studiegerelateerde problemen met hen door te nemen of om samen deel te nemen aan een activiteit van RWN.

‘De relatie tussen buddies en studenten is bijzonder, ze halen er allebei wat uit’, zegt Lia Kleuskens, de hoofdcoördinator van het project. ‘Studenten worden geholpen om geleidelijk te wennen aan een nieuwe leefomgeving en buddies leren op hun beurt over nieuwe culturen.’ Volgens Yeromina had haar buddy een grote positieve invloed op haar ervaring toen ze net in Nederland aankwam. ‘Ze hielp me echt uit mijn schulp te kruipen. Door deel te nemen aan de activiteiten voelde ik me welkom en minder eenzaam’, zegt Yeromina.

Crisis in Afghanistan

De rol van een buddy is maar één van de toevoegingen aan het project sinds de oprichting tijdens de crisis in Afghanistan. Destijds werd het project in het leven geroepen om Afghaanse studenten die gevlucht waren de kans te geven te integreren in de Nederlandse cultuur en academische wereld. Sindsdien is het project sterk uitgebreid en verwelkomt het studenten met een migratieachtergrond uit zo’n twintig verschillende landen.

Niet lang nadat ze in Nederland aankwam kreeg Yeromina een permanente verblijfstatus, waardoor ze zich als voltijdstudent kon inschrijven. Op dit moment zit ze in het eerste jaar van Arts and Culture Studies. Ook besloot ze terug te keren naar het Radboud Welcomes Newcomers project – maar dit keer als buddy. ‘Mijn leven veranderde drastisch toen ik vluchteling werd. Dankzij mijn buddy voelde ik me weer verbonden en betrokken met de samenleving. Ze moedigde me aan om door te gaan met studeren en te wennen aan mijn nieuwe leven in Nederland. Ik wil hetzelfde kunnen betekenen voor iemand die zich in mijn oude situatie bevindt.’

Vertaald uit het Engels door Jan Scholten.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!