Om twee uur opstaan om Radboud-wandelaars te vertroetelen

17 jul 2024

In het holst van de nacht vertrekken vrijwilligers van de universiteit met een vrachtwagen vol spullen naar een plek langs het Vierdaagseparcours. Dit doen ze vier dagen achter elkaar, om Radboud-wandelaars in de watten te leggen. Woensdagochtend ging de wekker om twee uur.

Het is half vier in de ochtend en Hedwig Roeling duwt een Dixi door de donkere berm van de Heumenseweg. Er zitten wieltjes onder, maar toch werkt het ding niet echt mee in het zompige gras. ‘Waar zetten we hem neer?’

De wc komt achter de vrachtwagen te staan, een beetje uit het zicht, anders vliegen al die wandelaars er meteen op af. Het mobiele toilethokje is alleen bedoeld voor de vrijwilligers die deze ochtend de Pitstop Health & High Tech in Alverna bemannen. Dat zijn er alleen al meer dan tien, van de universiteit, het Radboudumc, de HAN, de gemeente Nijmegen en NXP.

Personeelsvereniging

‘Het lag een tijdje stil, maar sinds vorig jaar hebben we weer een verzorgingspost langs de route’, vertelt Roeling, die in het dagelijks leven directeur van de personeelsvereniging van universiteit en ziekenhuis is. ‘Voor de wandelaars is het fijn als ze onderweg even lekker kunnen zitten, en dat ze het gevoel hebben dat ze ergens worden verwacht.’

Met haar hoofdlamp op verplaatst Hedwig Roeling samen met collega Sandra Verwaal de Dixi. Foto: Diede van der Vleuten

Die wandelaars zijn allemaal verbonden aan de universiteit, of aan een van de andere organisaties die samen de pitstop organiseren. In totaal zijn het er 330. Ze legden per persoon vijftien euro in en laten zich voor dat geld vier dagen lang, twee maal daags fêteren bij een royaal uitgeruste post. Behalve koffie, soep en fruit zijn ook een masseur en een blarenprikker voorhanden.

Vrachtwagen

Roelings wekker ging om twee uur vannacht, maar dat was eigenlijk niet nodig, want ze sliep toch niet. ‘In mijn hoofd heb ik die vrachtwagen wel vijftig keer ingepakt’, vertelt ze. Het wagentje van Hertz  – ‘Hertz is een sponsor’ – zit propvol met tafels, stoelen, vlaggen en tenten die, nu de Dixi heeft plaatsgemaakt, in de berm kunnen worden opgezet.

‘We wilden als eerste hier zijn, want vorig jaar hadden we gedoe met een andere verzorgingsclub die zei dat we op hun plek stonden.’ Ze lacht, want dat was best wel kinderachtig, maar nu zijn ze dus lekker nóg eerder. Als de concurrentie zich meldt, ruikt het in de Health & High Tech-tent al naar koffie.

Tom Brinkman meldt zich als eerste bij de Pitstop Health & High Tech. Foto: Diede van der Vleuten

Vrijwilligers storten zich op het snijden van ontbijtkoek en het uitstallen van de bananen. ‘Heel veel is gesponsord’, zegt Roeling. Zo zorgde Campus and Facilities, verantwoordelijk voor de catering op de universiteit, alleen al voor achthonderd appels. Spar University doneerde zakken mini-KitKat, maar ook de aggregaat en de tenten zijn gesponsord door allerlei lokale partijen.

‘Lullen voor spullen’, noemt Roeling dat, want het kost een hoop energie om de boel bij elkaar te kletsen. De credits voor die uitdrukking gaan overigens naar NXP, waar de mensen achter de verzorgingspost een werkmap hebben met de afkorting LVS (lullen voor spullen) voorop.

Tenen inspecteren

Tom Brinkman is er dankbaar voor. Net als op de eerste wandeldag is hij de eerste van de 330 verwachte lopers die zich onder luid applaus meldt bij de pitstop. Gretig laat hij zich om kwart voor zes een kop thee inschenken. Plakje koek met boter erbij, lekker.

‘Het lopen gaat goed’, zegt hij monter als hij op een klapstoel zijn schoenen uittrekt om zijn tenen te inspecteren. ‘Ik kon op tijd starten, het is fijn om een beetje vooraan te lopen.’ Nijmegenaar Brinkman werkt bij Ampleon (voorheen bij NXP) en zal de tweede pitstop straks in Wijchen ook aandoen, want daar staan collega’s hem op te wachten. Die ontvangsten onderweg maken zijn Vierdaagse nóg gezelliger.

Koen Gerritsen, de eerste student van de Radboud Universiteit die een kopje thee drinkt. Foto: Diede van der Vleuten

Een kwartier uur later meldt de eerste Radboudstudent zich: Koen Gerritsen (scheikunde). Thee, koek, banaantje. Ook met hem gaat het na de eerste twaalf kolometer prima, terwijl hij toch niet echt had getraind. ‘Ja, een keertje twintig kilometer, maar geen vijftig.’ Hij hoopt op zo min mogelijk regen vandaag, dat wandelt fijner.

Maar als hij net goed en wel zit, stort zich een bui uit over Alverna. De vrouw die zich intussen in de blarentent laat behandelen, ligt in elk geval droog.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!