Oma wordt niet rustig van wietpil

20 mei 2015

Opa en oma worden niet rustiger als ze een wietpil slikken. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc naar het effect van de pil op bepaalde gedragsproblemen bij dementerende ouderen.

Foto: Chiara Calabrese, Creative Commons.
Foto: Chiara Calabrese, Creative Commons.

Dementerende ouderen hebben vaak last van gedragsproblemen zoals agressie, rusteloosheid en gespannenheid. De medicijnen die op dit moment worden voorgeschreven, denk aan anti-psychotica, geven veel en soms ernstige bijwerkingen. Het Radboudumc ontwikkelde als alternatief een wietpil, die nu voor het eerst is getest door geriater-in-opleiding Geke van den Elsen.

Drie weken lang kregen vijftig patiënten drie keer per dag een tablet dat al dan niet 1,5 mg THC, de werkzame stof in cannabis, bevatte. Niemand van de betrokkenen (inclusief de onderzoekers) wist of een patiënt een placebo of een wietpil kreeg voorgeschreven. Uiteindelijk bleek er geen significant verschil: in beide groepen werden mensen rustiger en minder prikkelbaar. De wietpil werkte dus niet beter dan de placebo.

Aandacht
Dat patiënten die een placebo kregen ook rustiger werden, verklaart Van den Elsen door de extra aandacht en steun die de patiënten tijdens zo’n onderzoek ontvangen van zorgverleners. De hoge verwachtingen die patiënten, naasten en zorgverleners hebben van het gebruik van cannabis, spelen waarschijnlijk ook een rol. Van den Elsen vindt het positief dat de wietpil geen bijwerkingen gaf. Patiënten werden er ook niet ‘high’ van.

Of een hogere dosering wel werkt, moet nog worden onderzocht. ‘Ik verwacht dat een hogere dosis THC wel effect zal hebben. Het kan echter ook leiden tot duizeligheid en sufheid, wat vooral bij ouderen een probleem kan zijn. We moeten op zoek gaan naar de beste verhouding tussen positieve effecten en bijwerkingen’. / Pim Muller

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!