Onbederf’lijk Vers in zwaar weer

06 okt 2014

Onbederf’lijk Vers, het grootste gratis poëziefestival van Nederland, heeft het moeilijk. Door financiële problemen is de toekomst van het festival onzeker. Een crowdfundingsactie moet voorkomen dat het festival, georganiseerd door Radboudstudenten, ten onder gaat.  

20121017-onbederflijk-vers-1
Door de bezuiniginen wordt het steeds moeilijker om culturele initiatieven te organiseren. Zelfs voor het bekende poëziefestival Onbederf’lijk Vers. Het festival gaat zijn twaalfde jaargang tegemoet, maar dit jaar hebben de belangrijkste subsidiegevers hun financiële steun stopgezet. Daar was het festival niet op berekend, vertelt Maaike Pleging, ACW-studente en verantwoordelijk voor de financiën van het festival. ‘Er is de afgelopen jaren misschien niet ver genoeg vooruitgekeken. Er was een klein buffer, maar we hadden niet voorzien dat er zoveel gesneden zou worden in de subsidies’.

Voor de subsidies leunde het festival voornamelijk op enkele vaste geldschieters.‘We konden altijd vertrouwen op steun van bijvoorbeeld het Letterenfonds, maar zij hebben veel bezuinigd op kleine subsidies. Daar komen we dus niet meer voor in aanmerking. Festivals als Onbederf’lijk Vers moeten zelf zorgen voor inkomsten, zo was het oordeel van het Letterenfonds.

vers (1)Crowdfunding
Die eigen inkomsten zijn er niet: het festival staat voor toegankelijke poëzie op laagdrempelige locaties, en daar passen geen entreeprijzen bij. ‘We willen juist dat iedereen kan aanschuiven’, legt Pleging uit. ‘Het festival vindt plaats op verschillende locaties in de stad: in culturele instellingen, maar vooral ook in cafés. Doordat we geen entree vragen, kan iedereen naar binnen lopen. Ook de stamgasten die toevallig een biertje staan te drinken komen zo in aanraking met onze dichters’.

Dit jaar hoopt het festival geld binnen te krijgen via crowdfunding. Een risico: crowdfunding is eenmalig en levert geen duurzame inkomstenbron op. Pleging: ‘Met crowdfunding kunnen we de editie van 2014 organiseren zoals het de voorgaande jaren is gebeurd. Voor de jaren daarna zullen we toch entreegeld moeten vragen, om kwaliteit te kunnen blijven bieden. Nee, dat voelt niet als een knieval. We moeten zoeken naar nieuwe manieren om kunst te financieren, we worden geen commerciële instelling.’

Podium voor talent
Er wordt dit jaar extra hard gewerkt om het festival te realiseren: de organisatie is in handen van tien studenten, die tussen de colleges en het afstuderen de leiding op zich nemen. Waarom? ‘Omdat we een podium willen bieden aan talent’, zegt Pleging enthousiast. ‘Het is supertof dat wij het grootste gratis poëziefestival van Nederland neerzetten, met dit jaar weer acht gevestigde dichters en veertien aanstormende talenten. Nijmegen heeft veel schrijftalent, de lat ligt hier heel hoog. Wij willen investeren in de professionalisering van die beginnende dichters. Dat gebeurt niet veel meer.’ / Jelko Arts

Onbederf’lijk Vers vindt plaats op woensdag 22 oktober: drie rondes van drie kwartier op diverse podia. Het volledige programma vind je op de site, geld doneren kan hier. Het festival is vooralsnog gratis. 

0 reacties

    • Jolene Meijerink schreef op 6 oktober 2014 om 11:20

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!