Dossier

Ondernemingsraad verliest opnieuw een lid

26 feb 2018

Opnieuw stopt dit collegejaar een lid van de Ondernemingsraad vroegtijdig. Is er iets aan de hand? Nee, meent de voorzitter: verloop in de medezeggenschap is normaal. Wel is het zo dat er dit jaar meer vergadertijd besteed wordt aan procedurele zaken dan vorige jaren. Tot frustratie van het opstappende lid.

Rob Vaessen, manager bij de afdeling Student Life, neemt sinds deze maand geen deel meer in de Gezamenlijke Vergadering. Ondernemingsraadvoorzitter Bernadette Smelik lichtte zijn vertrek vorige week toe in de voorbereidende vergadering, waarin de vergadering met het college van bestuur wordt voorbereid.

‘Rob is van het niet lullen, maar poetsen’, zegt Smelik. ‘In de medezeggenschap werken we veel met dossiers die niet altijd direct worden afgehandeld. Daar praten we dan opnieuw over. De persoonlijkheid van Rob paste daar niet in.’

Vaessen, die vorig jaar tijdens de personeelsverkiezingen de meeste stemmen kreeg van alle kandidaten voor de OR, wil zelf geen toelichting geven. ‘Het lijkt me niet bijdragen aan een oplossing om daar in Vox iets over te zeggen’, mailt hij. De OR heeft in Aukje Leufkens een vervanger voor Vaessen gevonden.

Wisseling van de wacht

In de vergadering van maandag klonk kritiek op zijn vertrek – Marijtje Jongsma vond dat het vroegtijdige vertrek van Vaessen ‘niet de schoonheidsprijs verdient’. Vaessens vertrek komt echter niet helemaal uit de lucht vallen. Meer dan in vorige jaren wordt er dit jaar gediscussieerd over procedurele zaken. De frustraties daarover liepen al vaker op.

Smelik zegt dat er ‘iets meer’ gesproken wordt over niet-inhoudelijke zaken. Zij wijt dat aan de wisseling van de wacht binnen de OR: een flinke groep maakte vorig jaar plaats voor nieuwe leden. Ook merkt ze dat de Universitaire Studentenraad meer ‘zoekende’ is dan vorige jaren.

Studentenraadvoorzitter Fatbardha Selmani herkent zich niet in dat beeld. ‘Lid zijn van de medezeggenschap is niet gemakkelijk, maar ik heb juist het gevoel dat wij met de dag beter worden in het vertegenwoordigen van de student en de procedures die daarbij horen.’ Frustraties dat procedurele zaken de overhand nemen in de Gezamenlijke Vergadering, heeft Selmani dan ook niet. ‘Volgens mij is de balans juist goed, inhoud gaat nog steeds boven procedures.’

Niet de eerste

Vaessen is dit jaar niet de eerste die zich terugtrekt uit de Ondernemingsraad. Guido Swart en Kristina Hodelin-ter Wal gingen Vaessen voor. Swart vanwege persoonlijke omstandigheden en Hodelin-ter Wal, die geen Nederlands spreekt, omdat ze last had van een taalbarrière.

Volgens voorzitter Smelik staan de vertrekken van de drie niet met elkaar in verband. Verloop in de raad is bovendien niet ongebruikelijk, meent zij. Zorgen over de continuïteit van de medezeggenschap maakt ze zich niet.

Wel vindt ze dat er nagedacht moet worden over de tweetaligheid van de medezeggenschap. ‘Sommige fracties willen dat de transitie naar tweetaligheid heel snel gaat, en andere trappen op de rem. We gaan dit gesprek open aan met het college van bestuur.’

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!