Intussen in Utrecht: Studeren in een bouwput

11 aug 2015

Er zijn betere jaren om als eerstejaars met een studie te beginnen in Utrecht. De halve stad is nog jarenlang een bouwput en nu mogen de kersverse eerstejaars ook al niet met de pers praten. Dat laatste schreef het AD op basis van het openingspraatje gisteren. Maar klopt dat wel?

Eerstejaars in Utrecht: jarenlang studeren in een bouwput. / Foto: CU2030
Eerstejaars in Utrecht: jarenlang studeren in een bouwput. Foto: CU2030

De nieuwe muziektempel Tivoli/Vredenburg was gisteren voor de eerste keer uitvalsbasis voor de Utrechtse Introductie Tijd, waar de 3.800 UIT-lopers (plaatselijk jargon voor introductiedeelnemers) in het openingspraatje te horen kregen dat ze niet met de pers mochten praten. Aldus het AD van gisteren. De UIT-organisatie zou de studenten hiertoe hebben opgeroepen.

Het AD meldt bij monde van de Utrechtse woordvoerder Michiel van Beers dat uitspraken van studenten over de UIT gevolgen kunnen hebben voor de organiserende instellingen: de Utrechtse universiteit en de hogeschool. ‘We moeten waakzaam zijn. Alleen wij kunnen sluitende antwoorden geven’, aldus Van Beers in het AD. De woordvoerder voegt toe dat het studenten ‘natuurlijk wel vrij staat om hun eigen mening te geven’.

Hoe zit het nu? De redactie van DUB – de Utrechtse Vox – was erbij en meldt dat van persbreidel geen sprake is. De enige beperking geldt dat studenten zich tegenover de pers niet moeten voordoen als spreekbuis van de universiteit of de intro-organisatie. Maar ze mogen voor het overige gewoon met de pers praten.

Artist impression van Uithof-baan. / Beeld: CU2030
Artist impression van Uithof-tram. Beeld: CU2030

Dat betekent dat het de eerstejaars dus vrij staat te blijven mopperen, bijvoorbeeld over de bereikbaarheid van universiteitscampus De Uithof. Die is deze jaren extra lastig vanwege de aanleg van de Uithof-tram. Helaas voor de eerstejaars: die tram is pas een feit als het grootste deel van hun studie er al weer opzit, in 2018. Sowieso studeren de eerstejaars hun hele studie in een bouwput, vanwege de vernieuwing van het station, de facelift voor Hoog Catharijne, een nieuwe mega-fietsenstalling en – kroon op het werk – de omvorming van de drukke verkeersweg tussen station en stadscentrum tot een fraaie gracht. Die Catharijnesingel is klaar in 2019, als de ijverigste UIT-lopers van nu alweer klaar zijn met hun studie.

DUB brengt vandaag de bouwput-Utrecht in kaart en heeft voor de eerstejaars toch een troostend woord paraat: nog dit jaar zal het eerste water door het eerste deel van de Catharijnesingel stromen. ‘Jaaaaa! Het water is terug en menig echte Utrechter zal daar helemaal blij mee zijn.’ / Paul van den Broek       

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!